A. Blinkenas per kelionę Afrikoje sieks atsverti Rusijos įtaką | Diena.lt

A. BLINKENAS PER KELIONĘ AFRIKOJE SIEKS ATSVERTI RUSIJOS ĮTAKĄ

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) sekmadienį atskrido į Pietų Afrikos Respubliką (PAR) pradėti kelionės po tris šalis, surengtos siekiant atsverti Rusijos įtaką Afrikos žemyne.

Vizitas pradedamas po Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo apsilankymo keliose Afrikos šalyse praėjusio mėnesio pabaigoje.

Besivystančio pasaulio lyderė PAR laikosi neutralios pozicijos dėl karo Ukrainoje ir atsisako prisidėti prie Vakarų pasmerkimo Maskvai, kuri Pietų Afrikoje tebegerbiama dėl savo priešinimosi apartheidui.

A. Blinkenas pirmadienį surengs derybas su PAR tarptautinių santykių ministre Naledi Pandor ir paskelbs apie JAV vyriausybės naują strategiją Afrikai, sakoma Pretorijos pareiškime.

Jie „aptars dabarties ir pastarojo meto įvykius, susijusius su pasauline geopolitine padėtimi“, sakoma pareiškime.

JAV Valstybės departamentas praėjusį mėnesį pavadino Afrikos šalis „geostrateginėmis žaidėjomis ir kritiškai svarbiomis partnerėmis sprendžiant opiausius mūsų dienų klausimus, pradedant atviros ir stabilios tarptautinės sistemos propagavimu, baigiant kova su klimato kaitos padariniais, apsirūpinimo maistu nesaugumu ir pasaulinėmis pandemijomis, taip pat mūsų technologijų ir ekonomikos ateities formavimu“.

A. Blinkenas, atvykęs į Afriką antrą kartą nuo paskyrimo praėjusių metų pradžioje, vėliau šią savaitę lankysis Kongo Demokratinėje Respublikoje ir Ruandoje.

Apsilankymu Kongo DR siekdama pademonstruoti palaikymą didžiausiai Užsachario Afrikos valstybei, besistengiančiai užbaigti dešimtmečius besitęsiantį konfliktą.

Kelionę jis baigs Ruandoje, kur padidėjo įtampa su Kinšasa, kai Kongo DR apkaltino savo rytinę kaimynę remiant grupuotės M23 sukilėlius. Kigalis šiuos kaltinimus atmeta.

Gairės: Antony Blinkenas, Afrika, JAV, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS