A. Blinkenas: krizė Rusijoje atskleidė V. Putino valdžios spragas | Diena.lt

A. BLINKENAS: KRIZĖ RUSIJOJE ATSKLEIDĖ V. PUTINO VALDŽIOS SPRAGAS

  • 0

Rusijoje kilusi suirutė, susijusi privačios karinės bendrovės „Wagner“ bandymu surengti sukilimą prieš Kremlių, atskleidė šalies prezidento Vladimiro Putino autoriteto pažeidžiamumą, sekmadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas).

Rusijos vyriausybė anksčiau pranešė, kad „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas, atšaukęs savo karių žygį į Maskvą, išvyks į Baltarusiją ir nebebus kaltinamas, taip stengiantis sušvelninti rimčiausią saugumo krizę šalyje per pastaruosius dešimtmečius.

Pasak A. Blinkeno, kilęs maištas yra tiesioginis iššūkis V. Putino valdžiai.

„Taigi tai kelia sudėtingų klausimų, rodo tikras spragas“, – sakė jis CBS naujienų pokalbių laidai „Face the Nation“.

Taigi tai kelia sudėtingų klausimų, rodo tikras spragas.

Tai buvo pirmieji vieši Jungtinių Valstijų, kurios per pastarąją parą dėl sukilimo intensyviai konsultavosi su Europos sąjungininkais, pareiškimai apie įvykius Rusijoje.

A. Blinkenas, dalyvavęs keliose sekmadienio pokalbių laidose, sakė, kad dar per anksti spėlioti apie krizės poveikį Kremliui ar karui Ukrainoje.

Tačiau jis stebėjosi tokia įvykių seka, kai artimas V. Putino sąjungininkas, į Ukrainą pasiuntęs savo samdinius, greitai pasisuko prieš Rusijos vadovą ir sukėlė grėsmę pačiam valdžios centrui Kremliuje.

Prieš 16 mėnesių Rusijos pajėgoms grasinus užgrobti visą Ukrainą, „dabar, šį savaitgalį, joms teko ginti Maskvą, Rusijos sostinę, nuo paties Putino samdinių“, televizijos „ABC News“ laidai „This Week“ sakė A. Blinkenas.

„Pats Prigožinas viso šio incidento fone visų pirma iškėlė rimtų klausimų dėl pačių Rusijos agresijos prieš Ukrainą prielaidų, teigdamas, kad Ukraina ar NATO nekėlė grėsmės Rusijai, kas yra Putino naratyvo dalis“, – pridūrė jis.

V. Putinas šeštadienį apkaltino J. Prigožiną išdavyste ir pažadėjo nubausti kaltininkus, tačiau vėliau sutiko su amnestijos susitarimu, pagal kurį „Wagner“ vadovas išvengs baudžiamojo persekiojimo ir išvyks į tremtį Baltarusijoje.

A. Blinkenas sakė, kad sukilimas sukuria papildomą pranašumą Ukrainai, kuri vykdo kontrpuolimą prieš Rusijos pajėgas.

Tačiau „mes negalime spėlioti ar tiksliai žinoti, kur tai nuves“, sakė jis apie Rusijoje kilusią krizę.

Gairės: karas Ukrainoje, krizė Rusijoje, Vladimiras Putinas, valdžios spragos, Wagner
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS