A. Blinkenas: nepaisant pastangų teikti pagalbą, padėtis Gazos Ruože yra sunki | Diena.lt

A. BLINKENAS: NEPAISANT PASTANGŲ TEIKTI PAGALBĄ, PADĖTIS GAZOS RUOŽE YRA SUNKI

  • 0

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) penktadienį pripažino, kad, Izraeliui veržiantis vis giliau į Gazos Ruožą, humanitarinė padėtis šioje palestiniečių teritorijoje yra sunki, nepaisant JAV pastangų teikti daugiau pagalbos.

A. Blinkenas kalbėjo praėjus dienai po to, kai JAV tarptautinės plėtros agentūros (USAID) vadovė Samantha Power (Samanta Pauer) pacitavo pagalbos darbuotojų žodžius, jog „sąlygos Gazos Ruože dabar blogesnės nei bet kada anksčiau“.

„Humanitarinė padėtis Gazos Ruože tebėra sunki“, – sakė A. Blinkenas žurnalistams Prahoje, paklaustas apie S. Power pastabas.

„Esame matę pokyčių – tam tikrų teigiamų pokyčių, bet grynojo efekto nėra“, – pažymėjo jis.

A. Blinkenas pridūrė, kad nors į Gazos Ruožą įvažiuojančių pagalbos sunkvežimių skaičius „gerokai padidėjo“, pagalbos paskirstymas tebėra sudėtingas.

Jis atkreipė dėmesį į poveikį, kurį daro Izraelio karinės operacijos aplink pietinį Gazos Ruožo Rafacho miestą ir Rafacho sienos su Egiptu uždarymas po to, kai Izraelis perėmė šio sienos perėjimo punkto kontrolę iš kovotojų grupuotės „Hamas“.

„Mes matuojame ne tik sąnaudas, bet ir poveikį. Ir taip, poveikis tebėra nepakankamas, kad būtų patenkinti skubūs Gazos Ruožo vaikų, moterų ir vyrų poreikiai“, – sakė A. Blinkenas.

Izraelis tęsia karines operacijas Rafache, nepaisydamas JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) perspėjimo, nors Baltieji rūmai teigia, kad puolimas yra mažesnis nei tokio tipo masinė operacija, kurią JAV valstybės vadovas buvo pavadinęs nepriimtina.

Jungtinės Valstijos pastatė laikiną prieplauką Gazos Ruožo pakrantėje, kuri kainavo mažiausiai 320 mln. JAV dolerių (295 mln. eurų), tačiau dėl prastų oro sąlygų ji buvo apgadinta ir tiekimas sustabdytas.

Karas Gazos Ruože prasidėjo po to, kai „Hamas“ spalio 7 dieną surengė precedento neturintį išpuolį prieš Izraelį, per kurį žuvo 1 189 žmonės, daugiausia civiliai, rodo naujienų agentūros AFP skaičiavimai, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis.

Per Izraelio atsakomąjį puolimą Gazos Ruože žuvo mažiausiai 36 284 žmonės, taip pat daugiausia civiliai, rodo „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos pateikti duomenys.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS