Brazilijoje už korupciją nuteistas buvęs prezidentas L. Da Silva | Diena.lt

BRAZILIJOJE UŽ KORUPCIJĄ NUTEISTAS BUVĘS PREZIDENTAS L. DA SILVA

  • 0

Buvęs Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva (Luisas Inasiju Lula da Silva) trečiadienį nuteistas beveik dešimčiai metų laisvės atėmimo dėl kyšininkavimo.

Šis sprendimas žymi didžiulį gerai žinomo kairiųjų pažiūrų lyderio nuopuolį ir naujausią posūkį politinės korupcijos skandale, krečiančiame didžiausią Lotynų Amerikos ekonomiką.

Nuo 2003 iki 2010 metų Brazilijai vadovavęs L.I. Lula da Silva nuteistas kalėti 9,5 metų už tai, kad priėmė kyšį – prabangius pajūrio apartamentus – ir 1,1 milijono JAV dolerių (maždaug 960 tūkst. eurų) grynaisiais.

Tačiau bausmę skyręs kovos su korupcija teisėjas Sergio Moro (Seržu Moru), sakė, kad 71-erių metų L.I. Lula da Silva liks laisvėje, kol bus išnagrinėtas apeliacinis skundas. Jį eksprezidento advokatai sakė paduosią nedelsiant.

„Pateiksime skundą ir įrodysime jo (L.I. Lula da Silvos) nekaltumą“, – pranešime AFP sakė advokatai.

Vis dėl to nuosprendis smarkiai sumažino L.I. Lula da Silvos galimybes grįžti į politiką ir dalyvauti kitų metų spalį vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Ši nutartis taip pat yra įspėjimas daugeliui Brazilijos politinės klasės narių, kad ir jie gali atsidurti kampanijos prieš korupciją taikiklyje.

Net dabartinis prezidentas, Michelis Temeras (Mišelis Temeras) buvo apkaltintas kyšininkavimu ir keli jo ministrai atsistatydino po kaltinimų korupcija.

Pokyčiai prasidėjo ėmusis tyrimo dėl didelio masto valstybės lėšų grobstymo. Šis tyrimas, pramintas operacija „Plovykla“ (Lava Jato), įtraukė valstybinę naftos įmonę „Petrobras“, statybų įmones ir keletą politinių partijų, tarp jų ir L.I. Lula da Silvos Darbininkų partiją.

Kaltinimus neigia

Nors daugumą brazilų džiugina ilgai laukta kova su itin nešvaria Brazilijos politika, tai prisideda prie netikrumo pojūčio, vyraujančio šalyje, sunkiai brendančioje iš ją apėmusios istorinio masto ekonominės krizės.

Teismo nuosprendis „beveik išbraukia L.I. Lula da Silvą iš kitąmet vyksiančių prezidento rinkimų“, sakė ekonominių konsultacijų ir tyrimų įmonė „Capital Economics“. Bendrovė pridūrė, kad teismo sprendimas „greičiausiai laikinai pabrangins Brazilijos akcijas“, nes mažėja galimybė, kad L.I. Lula da Silva grįš į valdžią ir sustabdys būtinas M. Temero vykdomas ekonomikos reformas.

L.I. Lula da Silva ne kartą neigė savo prezidentavimo metu ėmęs kyšius. Eksprezidentas tvirtino, kad S.Moro tyrimas tėra kampaniją, kurios tikslas – neleisti buvusiam lyderiui grįžti į valdžią.

Darbininkų partija savo pranešime L.I. Lula da Silvos verdiktą vadina „puolimu prieš demokratiją“ ir Brazilijos konstituciją bei kaltina teisėją šališkumu.

Verdikte daug dėmesio skiriama kaltinimams, kad L.I. Lula da Silva iš vienos didžiausių Brazilijos statybų kompanijos OAS kaip kyšį priėmė apartamentus ir grynųjų pinigų.

Teisėjo sprendimu apartamentai buvo konfiskuoti.

„Pakanka įrodymų dėl korupcijos ir pinigų plovimo, kad būtų skirtas devynerių metų ir šešių mėnesių įkalinimo nuosprendis“, – skelbdamas nuosprendį sakė S.Moro.

Politinė suirutė

S.Moro Brazilijoje yra itin populiarus dėl kovos su korupcija ir laikomas potencialiu kandidatu į prezidentus. Vis dėlto jo paskelbtas nuosprendis neabejotinai paaštrins Braziliją krečiančias politines rietenas.

L.I. Lula da Silvą pakeitusi Dilma Rousseff (Dilma Rusef) pernai nušalinta, o valdžią perėmė jos viceprezidentas M.Temeras.

Prieš dvi savaites, S. Moro dėl korupcijos 12 metų nuteisė Antonio Palocci (Antoniju Paločį), įtakingą L.I. Lula da Silvos ir D. Rousseff vyriausybių ministrą.

A. Palocci buvo vienas svarbiausių asmenų schemoje „Plovykla“, kuri daugiausiai rutuliojosi 2003–2016 metais, valdant L.I.Lula da Silvos Darbininkų partijai.

„A. Palocci buvo kyšių srauto reguliuotojas tarp statybų įmonės ir Darbininkų partijos tarpininkų“, išplovusių daugiau nei 10 milijardų dolerių, skirtų partijos rinkimų kampanijų finansavimui, sakė prokurorai.

Pramonės konglomeratas „Odebrecht“, užsiimantis projektais visame pasaulyje, minėjo A. Palocci slapyvardžiu „Italas“ savo sudarytame reguliariai kyšių gaudavusių politikų sąraše. Bendrovės jiems mokėjo atsilygindama už pelningus kontraktus su „Petrobras“ bei kitas paslaugas.

Kaltinimai L.I. Lula da Silvai priėmus apartamentus kaip kyšį yra tik viena iš penkių jam iškeltų korupcijos

Kitose bylose jis kaltinamas iš „Odebrecht“ priėmęs 3,7 mlrd. dolerių (daugiau nei 3,2 mlrd. eurų) pirkti žemei kur turėjo būti statoma Lulos institutas – buvusio prezidento politinis palikimas. Be to, L.I. Lula da Silva kaltinamas gaudavęs kyšių už Brazilijos sprendimą įsigyti iš Švedijos karo lėktuvų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS