Britanija prisidės prie JAV vadovaujamos „jūrų saugumo“ misijos Persijos įlankoje | Diena.lt

BRITANIJA PRISIDĖS PRIE JAV VADOVAUJAMOS "JŪRŲ SAUGUMO" MISIJOS PERSIJOS ĮLANKOJE

  • 0

Didžioji Britanija pirmadienį paskelbė prisidėsianti prie Jungtinių Valstijų vadovaujamos „tarptautinės jūrų saugumo misijos“, kad apsaugotų komercinius laivus Hormūzo sąsiauryje, padidėjus įtampai su Iranu.

Šis sprendimas buvo priimtas po gyvybiškai svarbiuose Persijos įlankos vartuose pastaruoju metu įvykusių virtinės incidentų, įskaitant laivų perėmimą, susijusių su Iranu ir Vakarų galybėmis, ypač Britanija ir JAV.

„Šis dislokavimas sustiprins saugumą ir suteiks palaikymą laivybai“, – sakoma užsienio reikalų sekretoriaus Dominico Raabo (Dominiko Rabo) pranešime.

„Mūsų tikslas – kurti plačiausią tarptautinį palaikymą, kad regione būtų užtikrinta laivybos laisvė, ginama pagal tarptautinius įstatymus“, – pridūrė jis.

D. Raabas tvirtino, kad nepaisant dalyvavimo koalicijoje Britanijos požiūris į Iraną nesikeičia.

„Liekame įsipareigoję dirbti su Iranu ir mūsų tarptautiniais partneriais, kad deeskaluotume padėtį ir išlaikytume branduolinį susitarimą“, – aiškino jis.

Iki šiol JAV sunkiai sekėsi formuoti tarptautinę koaliciją, turinčią saugoti komercinius laivus, plaukiančius į Persijos įlanką ir iš jos. Vašingtono sąjungininkai baiminasi, kad prieš savo valią gali būti įtraukti į konfliktą su Iranu.

Jungtinės Karalystės pareiškimas bus vertinamas kaip paspirtis JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), nusiteikusiam griežtinti „maksimalaus spaudimo“ politiką Teherano atžvilgiu.

Pernai jis išvedė JAV iš istorinės 2015 metų sutarties, pagal kurią buvo įvesti suvaržymai Irano branduolinei programai mainais į sankcijų sušvelninimą. D. Trumpas taip pat atnaujino griežtas sankcijas Iranuji ir ragino sąjungininkes Vakaruose sekti Vašingtono pavyzdžiu.

Londonas siekė atsiriboti nuo D. Trumpo griežtos pozicijos ir kartu su kitais susitarimo šalininkais Europoje teigė, jog šis dokumentas dar gali būti išgelbėtas. Tuo pačiu Britanija stengėsi išlikti uoli JAV sąjungininkė.

Vis dėlto JK įsitikino, kad suderinti abi pozicijas tampa vis sunkiau, juolab kai įtampa Persijos įlankos regione smarkiai paaštrėjo dėl laivybos incidentų.

Liepos 4-ąją Britanijos karališkieji jūrų pėstininkai padėjo Gibraltaro tarnyboms užimti vieną Irano tanklaivį, kaip įtariama, gabenusį naftos į Siriją, pažeidžiant Europos Sąjungos ir JAV sankcijas.

Teheranas pagrasino imtis atsakomųjų priemonių. Po dviejų savaičių jo Revoliucinė gvardija perėmė per Hormūzo sąsiaurį plaukusį JK registruotą tanklaivį „Stena Impero“; jis buvo sulaikytas viename Irano uoste.

Sekmadienį Irano valstybinė žiniasklaida pranešė perėmusi dar vieną užsienio tanklaivį Persijos įlankoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS