Britanijos premjeras atvėrė kelią paskelbti parlamento ataskaitą dėl Rusijos kišimosi | Diena.lt

BRITANIJOS PREMJERAS ATVĖRĖ KELIĄ PASKELBTI PARLAMENTO ATASKAITĄ DĖL RUSIJOS KIŠIMOSI

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) ketvirtadienį atvėrė kelią „kiek įmanoma greičiau“ paskelbti seniai laukiamą parlamento ataskaitą dėl numanomo Rusijos kišimosi į Britanijos politiką.

Vienas vyriausybės atstovas sakė, kad parlamento Žvalgybos ir saugumo komitetas (ISC) ateinančią savaitę bus pertvarkytas ir tuomet galės paskelbti savo išvadas dėl dezinformacijos ir kišimosi per kampaniją ruošiantis 2016 metų „Brexito“ referendumui.

Komitetas pernai kovą baigė rengti 50 puslapių ataskaitą, o spalį dokumentą patvirtino žvalgybos agentūros. 

Tačiau B. Johnsonas nepatvirtino sprendimo atskaitą paskelbti viešai, o prieš gruodį surengtus rinkimus ISC buvo paleistas. Vėliau sprendimas paviešinti ataskaitą buvo atidėtas, kol komitetas bus atkurtas.

Tikimasi, kad vėliau ketvirtadienį bus paskelbtas siūlomų naujų komiteto narių sąrašas, o įstatymų leidėjai dėl jo gali balsuoti ateinantį pirmadienį arba antradienį. Tuomet naujieji nariai išsirinks pirmininką.

Komiteto narius dar turės patvirtinti premjeras.

B. Johnsono atstovas sakė, kad ataskaitos apie Rusijos veiksmus paskelbimas „bus naujojo komiteto reikalas, bet skatinsime ją paskelbti kiek įmanoma greičiau“.

ISC tyrimą pradėjo 2017 metų lapkritį, reaguodama į nerimą keliančius pranešimus, jog Rusija stengėsi paveikti 2016 metų JAV prezidento rinkimus. Buvo nuogąstaujama, kad Maskva taip pat galėjo mėginti paveikti 2016 metų birželį Britanijoje surengtą referendumą dėl išstojimo iš Europos Sąjungos.

Tuometė premjerė Theresa May (Tereza Mei) kaltino Rusiją „platinus melagingas žinutes“,  kad „pasėtų nesantaiką Vakaruose ir pakenktų mūsų institucijoms“.

2018 metų kovą mėginimas nunuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga buvusį dvigubą agentą rusą Sergejų Skripalį ir jo dukterį Juliją Anglijos mieste Solsberyje, dėl kurio Londonas ir jo sąjungininkai Vakaruose taip pat kaltina Maskvą, dar labiau padidino ISC susirūpinimą.

Buvęs komiteto pirmininkas Dominicas Grieve'as (Dominikas Grivas) kaltino B. Johnsoną sąmoningai vilkinus ataskaitos paskelbimą, kad jis įvyktų jau po rinkimų, nors Dauningo gatvė tai neigia.

Pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos politikai teigė, kad ataskaitoje gali būti įrodymų apie B. Johnsono Konservatorių partijos ryšius su rusų milijardieriais.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rusiškos kiaulės smardina visur

................

SUSIJUSIOS NAUJIENOS