Britų ministrė pirmininkė vis garsiau raginama atidėti „Brexit“ | Diena.lt

BRITŲ MINISTRĖ PIRMININKĖ VIS GARSIAU RAGINAMA ATIDĖTI „BREXIT“

  • 2

Britų ministrę pirmininkę Theresą May (Terezą Mei) jos pačios vyriausybė antradienį vis labiau spaudžia atidėti „Brexit“, pagrindinei opozicinei Leiboristų partijai užsiminus apie antro referendumo galimybę.

Th. May nuolat įrodinėdavo turinti išsaugoti galimybę Didžiajai Britanijai kovo 29 dieną „iškristi“ iš Europos Sąjungos be sutarties, kad būtų galima laimėti svarbių Briuselio nuolaidų.

Tačiau per jos derybas su ES lyderiais, sekmadienį ir pirmadienį vykusias Egipte, jokio persilaužimo nebuvo ir 46 metus trukusi ES ir Britanijos „santuoka“ artėja prie netvarkingos pabaigos, galinčios sukelti sumaištį pasaulio rinkose ir chaosą pasienyje.

Tokia galimybė vis daugiau ministrų verčia raginti Th. May pasiūlyti neilgam atidėti „Brexit“.

„Meldžiame vyriausybės šią savaitę žengti šį žingsnį, – antradienį laikraštyje „Daily Mail“ rašė trys jaunesnieji ministrai. – Turime veikti tuojau pat ir užtikrinti, kad kovo 29-ąją nebūtume nustumti nuo skardžio.“

Kultūros ir žiniasklaidos sekretorė Margot James (Margot Džeims) BBC radijui sakė pasirašiusi šį laišką todėl, jog „mes jautėme moralinę pareigą realiai padaryti kažką, kad padėtume išvengti tokios katastrofos“.

Laišką taip pat pasirašė verslo sekretoriaus pavaduotojas Richardas Harringtonas (Ričardas Haringtonas) ir energetikos ministrė Claire Perry (Kler Peri).

Trys aukštesnio rango ministrų kabineto nariai panašų laišką paskelbė savaitgalį.

„Daily Mail“ nurodė, kad iki 15 ministrų, „kaip kalbama, yra pasirengę atsistatydinti“.

„Laisvi debatai“

Th. May po pasitarimo su savo komandos aukščiausio rango nariais nuvyko į parlamentą išdėstyti savo strategijos 2016 metų birželio referendumu prasidėjusio proceso pabaigai – likusiai 31 dienai.

Minėtą referendumą laimėjo „Brexit“ šalininkai – jų buvo 52 procentai. Prieš Britanijos išstojimą iš ES tuomet balsavo 48 proc. rinkėjų.

Antru pareigūnu po Th. May laikomas Davidas Lidingtonas (Deividas Lidingtonas) sakė, kad ministrė pirmininkė ir jos ministrų kabinetas surengs „laisvus debatus“ apie jos kitus žingsnius sprendžiant didžiausią šalies politinę krizę per visos kartos gyvenimo laiką.

Antradienį ministrė pirmininkė sakė, kad leis parlamentui kovo 14 dieną balsuoti dėl to, ar atidėti „Brexit“, jeigu parlamentarai atmes ir jos suderėtą susitarimą, ir išstojimo iš ES be sutarties galimybę.

Jei šios dvi galimybės bus atmestos, vyriausybė kovo 14 dieną pateiks pasiūlymą dėl to, ar parlamentas nori proceso pagal ES sutarties 50-ąjį straipsnį „trumpo, riboto pratęsimo“, sakė Th. May ir pridūrė, kad bet koks atidėjimas būtų galimas tik iki birželio pabaigos.

Visi maištaujantys ministrai remia pasiūlytą parlamentinę pataisą, pagal kurią Th. May būtų priversta paskirti naują „Brexit“ datą, jei jai nepavyktų užsitikrinti geresnių sąlygų ginčijamu Airijos sienos klausimu.

Parlamentarai galimybę balsuoti dėl šios nepaprastosios priemonės gaus trečiadienį.

Bet koks atidėjimas tikriausiai papiktintų įtakingus euroskeptikus Th. May vyriausybėje ir partijoje, nuogąstaujančius, kad „Brexit“ gali būti sušvelnintas arba išvis atšauktas.

Tuo tarpu tie, kas vis dar viliasi užkirsti kelią išstojimui, sulaukė pastiprinimo: sąlyginio Leiboristų partijos sprendimo pritarti antram „Brexit“ referendumui.

Leiboristų lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas) pirmadienį papiktino daugelį partijos šalininkų paprasčiausiai pasiūlydamas derėtis dėl susitarimo, pagal kurį Britanija liktų labiau susieta su 27 ES valstybėmis.

Tačiau jis pasidavė draugiškiau ES atžvilgiu nusiteikusio savo partijos sparno spaudimui ir pasiūlė būdą sustabdyti „žalingą torių „Brexit“.

Leiboristų atstovas „Brexit“ klausimams Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) sakė, kad partija trečiadienį parlamento balsavimui pateiks savo pačios pasiūlymą dėl „Brexit“ sutarties.

„Jei jis nepraeis, mes, Leiboristų partija, arba patys pateiksime, arba paremsime pataisą visuomenės balsavimo naudai“, – BBC radijui sakė K. Starmeris.

„Visuomenės balsavimas turi būti tarp, viena vertus, patikimo išstojimo ir, kita vertus, pasilikimo galimybių“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Niekas nebuvo suklaidintas, nereikia čia žmonių klaidint!

Reikalingas

Reikalingas antras referendumas nes zmones buvo suklaidinti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS