Britų parlamentarai nepaisydami ES pasipiktinimo parėmė naują „Brexito“ įstatymą | Diena.lt

BRITŲ PARLAMENTARAI NEPAISYDAMI ES PASIPIKTINIMO PARĖMĖ NAUJĄ „BREXITO“ ĮSTATYMĄ

Britų parlamentarai nepaisydami pasipiktinimo Briuselyje ir nerimo namuose dėl akivaizdaus tarptautinės teisės pažeidimo pirmadienį parėmė naują įstatymo projektą, kuriuo būtų panaikintos kai kurios pernai su Europos Sąjunga sudarytos „Brexito“ sutarties dalys.

Bendruomenių Rūmų nariai 340 balsais pareiškė pradinį pritarimą JK vidaus rinkos įstatymui, sudarydami sąlygas keturias dienas šią ir kitą savaitę truksiančiam detaliam įstatymo projekto nagrinėjimui. 263 parlamentarai balsavo „prieš“.

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) anksčiau argumentavo, kad JK vidaus rinkos įstatymas yra „teisinis apsaugos tinklas“ nuo, pasak jo, ES grasinimų įvesti tarifus JK vidaus prekybai ir net sutrukdyti vežti maisto produktus iš Didžiosios Britanijos į Šiaurės Airiją.

Tačiau ES lyderiai tai pavadino informacijos pateikimu sau palankioje šviesoje, perspėjo B. Johnsoną laikytis įsipareigojimų, kuriuos jis pats pernai prisiėmė „Brexito“ sutartyje, ir pareikalavo iki rugsėjo pabaigos išbraukti iš įstatymo projekto šiai sutarčiai prieštaraujančias dalis.

Ginčas gali sužlugdyti ir taip sunkias derybas dėl prekybos po „Brexito“, ir kursto nuogąstavimus dėl daugiau kaip keturis dešimtmečius trukusios ES ir JK integracijos chaotiškos pabaigos gruodžio 31-ąją.

Įstatymo projektas taip pat išprovokavo piktus debatus Londone, primenančius įnirtingas politines kovas po šoką sukėlusio 2016 metų referendumo už išstojimą iš ES.

Keli paties B. Johnsono Konservatorių partijos parlamentarai išreiškė nerimą dėl tarptautinės teisės pažeidimo. Tarp tų, kas iš anksto pareiškė, jog nepalaikys įstatymo projekto dabartine jo forma, yra buvęs finansų sekretorius Sajidas Javidas (Sadžidas Džavidas) ir buvęs generalinis atornėjus Geoffrey Coxas (Džefris Koksas).

Visi dar gyvi buvę ministrai pirmininkai – konservatoriai Johnas Majoras (Džonas Meidžoras), Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) ir Theresa May (Tereza Mei), leiboristai Tony Blairas (Tonis Bleras) ir Gordonas Brownas (Gordonas Braunas) – taip pat perspėjo dėl pavojaus Britanijos reputacijai pasaulyje.

„Suskaldyti mūsų šalį“

Britanija oficialiai paliko ES sausio mėnesį, praėjus beveik ketveriems metams po istorinio referendumo dėl išstojimo iš ES, tačiau iki šių metų pabaigos JK yra saistoma bloko taisyklių, kol abi šalys mėgina susitarti dėl būsimų santykių.

Pasak B. Johnsono, JK vidaus rinkos įstatymas užtikrins „nevaržomas“ prekybos tarp Škotijos, Anglijos, Velso ir Šiaurės Airijos galimybes po gruodžio 31-osios.

Tačiau pagal šį įstatymą Londonas vienašališkai reguliuotų JK prekybą ir valstybės pagalbą Šiaurės Airijoje, o tai prieštarautų „Brexito“ sutarčiai, kuria reikalaujama suteikti žodį ir Briuseliui.

Šiaurės Airijai pagal unikalią tvarką po „Brexito“ liks galioti kai kurios ES taisyklės, kad būtų užtikrinta atvira siena su Airija. Tokia siena yra itin svarbi 1998 metų taikos susitarimų, užbaigusių dešimtmečius trukusį tarpkonfesinį smurtą, dalis.

Tačiau B. Johnsonas pareiškė, kad ES yra pasirengusi padaryti bet ką ir pasinaudoti šia tvarka tam, kad „darytų įtaką“ deryboms prekybos klausimu.

Jis pripažino tam tikrą asmeninę „įtampą“ dėl galių ministrams nepaisyti „Brexito“ sutarties, bet sakė, kad tų galių nereikės, jei, kaip tikimasi, bus pasiektas prekybos susitarimas su Briuseliu.

„Ko dabar negalime daryti, tai toleruoti situacijos, kai mūsų kolegos ES rimtai tiki turintys galią suskaldyti mūsų šalį“, – sakė jis ir pridūrė: „Ta iliuzija privalo būti padoriai numarinta.“

„Jo nesėkmė“

JK parlamentas ne vienus metus diskutavo, kaip išstoti iš ES, ir išstojimo datą buvo atidėjęs tris kartus. Daug ginčų tuomet kėlė Šiaurės Airijos klausimas.

B. Johnsonas laikinai panaikino aklavietę praėjusių metų pabaigoje sudarydamas su Briuseliu išstojimo susitarimą, kuriuo pasinaudodamas laimėjo gruodį įvykusius visuotinius rinkimus.

Praėjusią savaitę Dauningo gatvė pareiškė, kad „Brexito“ susitarimas buvo pasiektas skubant, todėl nebuvo numatytos problemos dėl sutarties aspektų Šiaurės Airijos klausimais.

Tačiau opozicinės Leiboristų partijos atstovas Edas Milibandas išjuokė šį pareiškimą: „Jis arba nebuvo atviras kalbėdamasis su šalimi apie šią sutartį... arba jos nesuprato.“

„Tai jo sutartis. Tai jo betvarkė. Tai jo nesėkmė“, – pridūrė E. Milibandas.

Vienas B. Johnsono specialiųjų pasiuntinių, parlamentaras Rehmanas Chishti (Rehmanas Čištis), dėl šio įstatymo projekto atsistatydino. Problemų gali kilti ir daugiau.

Nors parlamentarai pirmadienį atmetė leiboristų bandymą numarinti įstatymo projektą, antradienį prasidėsiantiems detaliems debatams jau pasiūlyta pataisų.

Įtakingo konservatorių parlamentaro Bobo Neillo (Bobo Nilo) pasiūlyta pataisa jau sulaukė tam tikros paramos. Pagal ją parlamentas, o ne ministrai turėtų galią nuspręsti, ar panaikinti „Brexito“ sutartį.

Net kai kurie „Brexitą“ remiantys toriai nėra patenkinti. Vienas iš jų, Charlesas Walkeris (Čarlzas Volkeris), pasakė: „Nesu ES gerbėjas,... bet tikrai turime išsemti visas kitas galimybes prieš nuspausdami branduolinį mygtuką.“

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

cha ha ha ...ES dabar turetu skelbt

kara anglams .. ka jie cia tycijojasi is ES diplomatu ....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS