Britų žiniasklaida: 2022 m. užimdama Mariupolį Rusija naudojo tyčinio marinimo badu taktiką | Diena.lt

BRITŲ ŽINIASKLAIDA: 2022 M. UŽIMDAMA MARIUPOLĮ RUSIJA NAUDOJO TYČINIO MARINIMO BADU TAKTIKĄ

Per 85 dienas trukusią Mariupolio apgultį 2022 m. pradžioje Rusija „sąmoningai“ taikė „bado taktikos modelį“, o tai prilygsta karo nusikaltimui, sakoma naujoje Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui (TBT) pateiktoje analizėje, rašo britų dienraštis „The Guardian“.

Dokumentus teismui Hagoje įteikė „Global Rights Compliance“ teisininkai, bendradarbiaujantys su Ukrainos vyriausybe.

Juose sakoma, kad Rusija ir jos lyderiai siekė nužudyti ir pakenkti kuo daugiau civilių gyventojų.

Apskaičiuota, kad karo Ukrainoje pradžioje apsupant ir užimant Mariupolio miestą žuvo 22 tūkst. žmonių. Apgulčiai prasidėjus, civiliai liko be vandens, dujų ar elektros, temperatūrai nukritus 10 laipsnių žemiau nulio.

„Įžvelgėme keturias Rusijos puolimo fazes, pradedant civilinės infrastruktūros puolimu, elektros, šildymo ir vandens tiekimo nutraukimu. Po to buvo neleista vykdyti humanitarinės evakuacijos, jos keliai netgi buvo puolami, neleista patekti pagalbai“, – sakė „Global Rights Compliance“ partnerė Catriona Murdoch.

„Trečiajame etape buvo taikomasi į išlikusią kritinę infrastruktūrą, civiliai terorizuojami bombarduojant pagalbos ir vandens tiekimo vietas. Galiausiai ketvirtajame etape Rusija surengė strategines atakas, kad sunaikintų ar užimtų visus išlikusius infrastruktūros objektus“, – sakė ji.

Laipsniškas taikymasis į Mariupolį, anot jos, parodė, kad Rusija planavo užimti pafrontės miestą negailėdama jo civilių gyventojų, kurių prieš didelio masto invaziją 2022 m. vasario 24 d. buvo 450 tūkstančių.

Dokumentuose daroma išvada, kad per apgultį buvo sugriauta arba apgadinta 90 proc. miesto sveikatos priežiūros įstaigų ir namų, buvo subombarduoti maisto skirstymo punktai ir humanitarinės evakuacijos keliai.

Atsižvelgiant į Mariupolio svarbą ir centralizuotą sprendimų priėmimą Rusijoje, kaltė dėl tūkstančių civilių žūties tenka valdžios viršūnėms. „Kaltas yra Vladimiras Putinas ir Rusijos karinė vadovybė“, – sakė C. Murdoch, bet vadų pavardžių nepaminėjo.

Gairės: Mariupolis, badas, karas Ukrainoje, Rusija, Vladimiras Putinas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS