Budapešto universitetą užėmusiems studentams nurodyta palikti patalpas | Diena.lt

BUDAPEŠTO UNIVERSITETĄ UŽĖMUSIEMS STUDENTAMS NURODYTA PALIKTI PATALPAS

Šešias savaites Budapešto menų universitetą užėmusiems prieš vyriausybės įvykdytą reformą protestuojantiems studentams nurodyta per kelias valandas palikti universiteto pastatą.

Nacionalistinių pažiūrų ministro pirmininko Viktoro Orbano kritikai prieš 155 metų įkurto universiteto reformą laiko bandymu pertvarkyti Vengrijos visuomeninį gyvenimą, priderinant jį prie savo nacionalistinės ir kultūriniu požiūriu konservatyvios politikos.

Vyriausybės paskirti Budapešto centre esančio Teatro ir kino meno universiteto (SZFE) nauji vadovai paskelbė, kad iki penktadienio 18 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku studentai turi išeiti iš pastato, kad galima būtų atlikti dezinfekciją ir priežiūros darbus.

Universiteto blokadą studentai pradėjo rugsėjo 1-ąją, kitą dieną po to, kai protestuodama atsistatydino ankstesnė universiteto vadovybė, turėjusi perduoti universiteto valdymą naujai vyriausybės paskirtai tarybai.

Praėjusią savaitę naujasis tarybos kancleris buvęs kariuomenės pulkininkas Gaboras Szarka (Gaboras Žarka) nepateko į pastatą, studentų gretoms užtvėrus įėjimą.

Ketvirtadienį šią blokadą G. Szarka pavadino „vidaus anarchija“ ir pareiškė, kad jis asmeniškai išjungė internetą pastate ir pakeitė durų užraktus, kad studentai nepiktnaudžiautų naudojimusi patalpomis.

Naujoji taryba tvirtina, kad reforma – įskaitant valstybinio universiteto valdymo perdavimą privačiam fondui, kurį kontroliuoja vyriausybės paskirtieji asmenys, – pagerins jo infrastruktūrą ir švietimo standartus.

Tačiau šimtai proteste dalyvaujančių studentų ir prie jų prisijungusių streikuojančių dėstytojų sako, kad ši grubiai įvykdyta reforma atėmė iš universiteto jo autonomiją.

„Neliberaliu“ save vadinantis 57 metų premjeras V. Orbanas 2018 metais paskelbė apie „dideles permainas“, laukiančias Vengrijos kultūros ir mokslo institucijų, kurias vyriausybės šalininkai laiko liberalizmo židiniais.

Nuo to laiko buvo priimti įstatymai, pakeitę teatrų kontrolę ir panaikinę prestižinės Vengrijos mokslų akademijos autonomiją.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Lietuvis

Duoti šitiems soroso išgamoms gerai bananų į kupra.

Senis

Laisvus žmones nori pavergt gadai

R-lis

Panelė mala globalistinį š-ą, nes bijo parašyti apie vykdomų reformų esmę. O gal jai taip liepė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS