Bulgarijoje pagal pasidalijimo valdžia susitarimą premjero kėdę užims M. Gabriel | Diena.lt

BULGARIJOJE PAGAL PASIDALIJIMO VALDŽIA SUSITARIMĄ PREMJERO KĖDĘ UŽIMS M. GABRIEL

  • 0

Bulgarijos prezidentas Rumenas Radevas pirmadienį pavedė didžiausiai parlamento frakcijai – centro dešiniųjų GERB-UDF koalicijai – sudaryti naująją šalies vyriausybę pagal dviejų pagrindinių partijų pasidalijimo valdžia susitarimą.

Pirmadienį prezidentas įteikė įgaliojimus paskirtajai ministrei pirmininkei Marijai Gabriel. Buvusi eurokomisarė M. Gabriel anksčiau taip pat dirbo vicepremjere ir užsienio reikalų ministre.

Centro dešinės partija GERB, laimėjusi pernai balandį įvykusius rinkimus ir antroje vietoje likusi partijos „Tęsiame permainas“ (PP) vadovaujama reformistų koalicija sutarė, kad kiekvienai iš jų premjero postas priklausys po devynis mėnesius vienu kartu.

Anksčiau šį mėnesį po devynių mėnesių darbo atsistatydino PP atstovas ministras pirmininkas Nikolajus Denkovas.

Po pernykščių rinkimų abi partijos susitarė dalytis valdžia, siekdamos užbaigti pastaruosius dvejus su puse metų trukusią politinę krizę, atkurti stabilumą ir paskatinti ekonominį vystymąsi.

M. Gabriel teigė, kad mandatą priėmė jausdama atsakomybę, kadangi Bulgarijai reikia stabilumo.

Naujai paskirta ministrė pirmininkė ir toliau eis užsienio reikalų ministrės pareigas, o tai, pasak analitikų, yra garantija, kad Bulgarija ir toliau eis provakarietišku keliu.

Per ateinančią savaitę ji turės suformuoti naują ministrų kabinetą, kuriam turės pritarti dauguma parlamento narių.

Po praėjusiais metais įvykusių rinkimų GERB gavo 69 vietas 240 vietų parlamente, o reformistų blokas – 63.

43-erių M. Gabriel, kuri nuo 2009-ųjų dirbo EP, ėjo už inovacijas atsakingos eurokomisarės pareigas. Ji taip pat buvo Europos liaudies partijos (ELP) pirmoji pirmininko pavaduotoja.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS