Būna ir taip: dėl kylančių potvynių įkūrė vandenyje plūduriuojančias mokyklas-laivus | Diena.lt

BŪNA IR TAIP: DĖL KYLANČIŲ POTVYNIŲ ĮKŪRĖ VANDENYJE PLŪDURIUOJANČIAS MOKYKLAS-LAIVUS

Pasaulyje yra mokyklų, veikiančių urvuose, vandenyje, požemiuose. Nors nutinka įvairių nelaimių, dėl kurių mokytojai priversti dirbti pavojingomis sąlygomis, pedagogai stengiasi perduoti savo žinias vaikams, kuriems mokykla – vienintelė išsilavinimą suteikianti įstaiga, galinti užtikrinti geresnę ateitį.

Bangladeše bent du kartus per metus kyla potvyniai, kurie sutrikdo kasdienį šalies gyvenimą. Siekdama išspręsti šią problemą, ne pelno siekianti organizacija pastatė vandenyje plūduriuojančias mokyklas-laivus.

Kiekvienoje jų įrengti kompiuteriai, veikia internetas, yra nedidelė biblioteka. Elektros energiją tiekia saulės baterijos.

Šios mokyklos funkcionuoja ir veikia įprastai net tada, kai šalyje kyla potvyniai, o visos kitos tarnybos uždarytos. Šios laivų mokyklos pasiima vaikus iš prieplaukų ir upių pakrančių, paskui kur nors prisišvartuoja ir pradeda pamokas.

Joms pasibaigus, moksleiviai plukdomi į namus. Po to paimama kita jų grupė.

Iki šiol šiomis mokyklomis pasinaudojo tūkstančiai vaikų. Organizacija taip pat pastatė plaukiojančius namus ir sveikatos priežiūros centrus.

Kalnuotame Miao kaime Kinijoje, urve, buvo įkurta pradinė mokykla. Kadangi nebuvo pinigų pastatui statyti, 1984 m. vietos gyventojai urve įkūrė mokyklą su aštuoniais mokytojais ir 186 mokiniais.

Siekdami žinių, moksleiviai kasdien maždaug šešias valandas keliaudavo į mokyklą ir atgal. Po 23 metų vyriausybė uždarė šią mokyklą, kai kaimo gyventojai išreiškė susirūpinimą.

Abo pradinė mokykla yra pirmoji požeminė mokykla Jungtinėse Valstijose. Šaltojo karo metais JAV ir Sovietų Sąjunga buvo taip priartėjusios prie branduolinio konflikto, kad buvo nutarta įrengti slėptuves, viena jų vėliau tapo ir mokykla.

Joje įrengti nukenksminimo dušai, o statinys atsparus radiacijai ir sprogimams. Taip pat joje pastatytas morgas, šulinys ir nuosava vėdinimo sistema.

Valdžios institucijos sukaupė maisto produktų ir vaistų atsargų. Dauguma moksleivių net nežino, kad lanko pradinę mokyklą bombų slėptuvėje. Be to, ant mokyklos stogo įrengta žaidimų aikštelė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kad

pati mokytoje paveikslelyje - atomine bomba!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS