Bus atšaukiami vyskupai, aplaidžiai reagavę į vaikų lytinį išnaudojimą | Diena.lt

BUS ATŠAUKIAMI VYSKUPAI, APLAIDŽIAI REAGAVĘ Į VAIKŲ LYTINĮ IŠNAUDOJIMĄ

  • 0

Vyskupai, parodę aplaidumą reaguodami į vaikus lytiškai išnaudojusių dvasininkų veiksmus, galės būti atšaukti iš pareigų, sakoma šeštadienį paskelbtame popiežiaus dekrete.

Išrinktas Katalikų Bažnyčios vadovu Pranciškus pažadėjo užbaigti pedofilijos atvejų dangstymą ir absoliučiai netoleruoti šios rykštės, kuri, anot jo, prilygsta dalyvavimui „šėtoniškose mišiose“.

„Ketinu sukonkretinti, kad tarp vadinamųjų svarių priežasčių yra vyskupų aplaidumas vykdant savo pareigas, ypač nepilnamečių ir pažeidžiamų suaugusiųjų lytinio išnaudojimo atvejais“, – rašo pontifikas.

Vatikano atstovas Federico Lombardi (Federikas Lombardis) nurodė, kad popiežius įsteigė ir teisininkų komisiją, padėsiančią jam priimti sprendimus, kurių gali prireikti vyskupų nušalinimui.

Pranciškaus iniciatyva paskelbtame trumpame įsake, kuris Vatikano teisinėje leksikoje žinomas kaip „motu proprio“, pabrėžiama, kad Bažnyčia „myli visus savo sūnus, bet ypač dėmesingai rūpinasi ir gina tuos, kurie yra silpniausi ir negali apsiginti“.

Dėl šios priežasties kunigai, ypač vyskupai, turėtų rodyti „ypatingą uolumą, saugodami silpniausius tarp tų, kurie yra jiems patikėti“, aiškina popiežius.

Katalikų Bažnyčios hierarchija buvo aštriai kritikuojama dėl virtinės kunigų pedofilijos atvejų Šiaurės Amerikoje ir Europoje, daugiausia susijusių su kelių dešimtmečių senumo įvykiais. Be kita ko, buvo piktinamasi, kad kai kuriais atvejais vyskupams buvo žinoma, kad tarp jiems pavaldžių kunigų esama seksualinių grobuonių, bet jie dėl to nesiėmė jokių veiksmų.

Dokumente cituojami popiežiaus Pranciškaus žodžiais, kad tokie atvejai atitinka dabartinės kanonų teisės nuostatas, leidžiančias pašalinti prelatus iš pareigų dėl „svarių priežasčių“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS