Bus tiriami ir pareigūnų veiksmai Kapitolijaus šturmo metu | Diena.lt

BUS TIRIAMI IR PAREIGŪNŲ VEIKSMAI KAPITOLIJAUS ŠTURMO METU

JAV įstatymų leidėjai žada ištirti teisėsaugos veiksmus per Donaldo Trumpo šalininkų įsiveržimą į Kapitolijų ir kelia klausimą, ar įniršusi minia įsiveržė į pastatą dėl nepakankamo teisėsaugos pareigūnų pasiruošimo.

JAV Kapitolijaus policija, atsakinga už Kongreso apsaugą, kreipėsi pagalbos į kitas teisėsaugos institucijas, kad jos padėtų suvaldyti kompleksą apsiautusią minią ir perkelti įstatymų leidėjus į saugią vietą. Trečiadienio vakarą per kelias valandas trukusį protestuotojų siautėjimą komplekse abi pusės naudojo „cheminius dirgiklius“.

Per riaušes žuvo keturi žmonės, vienas iš jų – Kapitolijuje policijos pašauta moteris. Dar trys žmonės žmonės mirė nesulaukę jiems skubiai reikalingos medicininės pagalbos, sakė sostinės policijos vadovas Robertas Contee.

Pasak policijos, trečiadienio vakarą buvo suimti 52 žmonės, 26 iš jų – Kapitolijaus viduje. Taip pat buvo sužeista 14 policijos pareigūnų, nurodė R. Contee.

Demokratė Zoe Lofgren,  Atstovų Rūmų administracijos komiteto pirmininkė, sakė, kad įsiveržimas „kelia didelį susirūpinimą dėl saugumo“. Jis pridūrė, kad jos komitetas, bendradarbiaudamas su Atstovų Rūmų ir Senato lyderiais, peržiūrės policijos atsaką į riaušes ir pareigūnų pasirengimą.

Įstatymų leidėjams teko slėptis po krėslais ir užsidėti dujokaukes, policijai nesėkmingai bandant užbarikaduoti pastatą, kai prie jo plūdo minios žmonių, dalyvavusių šalia Baltųjų rūmų vykusiame prezidento D. Trumpo šalininkų mitinge.  Vašingtono merė, siekdama suvaldyti smurtą, paskelbė naktinę komendanto valandą.

Pasak demokratės Kongreso narės ir buvusios policijos viršininkės Val Demings, „skausmingai akivaizdu“, kad Kapitolijaus policija „šiai dienai nebuvo pasiruošusi. Tikrai manau, kad reikėjo labiau pademonstruoti jėgą, kad reikėjo imtis žingsnių dar pačioje pradžioje ir užtikrinti, kad protestuotojams būtų paskirta teritorija, esanti saugiu atstumu nuo Kapitolijaus“.

Trečiadienio vakarą interviu MSNBC V. Demings sakė, kad iš pažiūros policijai apgailėtinai trūko personalo, ir „neatrodė, kad jie būtų turėję aiškų operacijos planą, kaip susitvarkyti“ su tūkstančiais protestuotojų, patraukusių į Kapitolijų po D. Trumpo nusiskundimų apie „suklastotus rinkimus“.

Riaušininkus sukurstė pats D. Trumpas, daug savaičių nepagrįstai puldinėjęs rinkimų sąžiningumą ir paraginęs savo šalininkus vykti į Vašingtoną protestuoti prieš oficialų išrinktojo prezidento Joe Bideno pergalės patvirtinimą Kongrese. Dėl riaušių šis procesas buvo nutrauktas beveik septynioms valandoms.

Minia daužė langus, įsiveržė į Senato ir Atstovų Rūmus ir pasklido po įstatymų leidėjų, įskaitant Atstovų Rūmų pirmininkės demokratės Nancy Pelosi, kabinetus.

Pasak V. Demings, lieka „daug neatsakytų klausimų ir aš, velniai griebtų, esu pasiryžusi gauti atsakymus į šiuos klausimus, kas šiandien buvo padaryta blogai“.

Su policijos atstove trečiadienio vakarą AP žurnalistams susisiekti nepavyko.

Demokratė Atstovų Rūmų narė Karen Bass sakė, kad pasibaisėjo išvydusi vieno Kapitolijaus policijos pareigūno socialinio tinklo paskyroje nuotrauką, kurioje jis pozuoja su protestuotoju.

„Ar darytumėte asmenukę su banko plėšiku? – klausė ji. – Negaliu įsivaizduoti, kad porai tūkstančių [pilietinių teisių judėjimo „Black Lives Matters“] protestuotojų užplūdus Kapitolijų... būtų suimta (tik)13 žmonių.“

Atstovų Rūmų narys demokratas Timas Ryanas užsiminė apie galimą Kapitolijaus policijos vadovų pakeitimą.

„Manau, gana akivaizdu, kad labai labai greitai atsiras tam tikras skaičius darbo neturinčių žmonių, nes gėda ne tik dėl minios, prezidento, maišto ir bandymo įvykdyti perversmą, bet ir dėl profesionalaus planavimo stygiaus ruošiantis tam, kas, kaip žinojome, vyks“, – sakė T. Ryanas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS