C. Puigdemont'as pasveikino Ispanijos įstatymą dėl amnestijos katalonų separatistams | Diena.lt

C. PUIGDEMONT'AS PASVEIKINO ISPANIJOS ĮSTATYMĄ DĖL AMNESTIJOS KATALONŲ SEPARATISTAMS

  • 1

Katalonijos separatistų lyderis Carlesas Puigdemont'as (Karlesas Pudžemonas) ketvirtadienį pasveikino Ispanijos parlamentą priėmus prieštaringai vertinamą amnestijos katalonų separatistams įstatymą.

„Šiandien įvyko istorinis įvykis ilgoje ir neišspręstoje Katalonijos ir Ispanijos valstybės kovoje“, – pareiškė jis.

Įstatymo projektas, kuriam ryžtingai priešinosi Ispanijos dešiniųjų ir kraštutinių dešiniųjų opozicija, 350 vietų parlamente buvo priimtas 177 balsais. 172 parlamentarai balsavo „prieš“, o susilaikiusiųjų nebuvo, tik vienas deputatas nedalyvavo balsavime.

Amnestija gali būti naudinga buvusiam Katalonijos regiono prezidentui C. Puigdemont'ui. Jis pabėgo iš Ispanijos į Belgiją, kad išvengtų baudžiamojo persekiojimo dėl nepavykusio 2017 metų Katalonijos nepriklausomybės siekio.

Įstatymas taip pat turėtų padėti šimtams kitų žmonių, įskaitant buvusius vyriausybės Barselonoje pareigūnus, paprastus piliečius, dalyvavusius regiono bandyme atsiskirti ar protestuose, ir policininkus, trukdžiusius C. Puigdemont’o vyriausybės surengtam neteisėtam referendumui.

Tačiau amnestijos įstatymo priėmimu iškart dar neišsprendžiama separatistų teisinė painiava. Tikėtina, kad įstatymas bus ginčijamas teismuose. Be to, jį teismai turės taikyti kiekvienu atveju atskirai. Kai kurie ekspertai kelia klausimus dėl įstatymo konstituciškumo ir sako, kad juo vieni Ispanijos piliečiai būtų vertinami kitaip nei kiti, o dėl to atsirastų nelygybė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Šlovė

Laisvė Katalonijai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS