Čekijos policija: premjerui A. Babišui reikėtų pareikšti kaltinimus dėl sukčiavimo | Diena.lt

ČEKIJOS POLICIJA: PREMJERUI A. BABIŠUI REIKĖTŲ PAREIKŠTI KALTINIMUS DĖL SUKČIAVIMO

  • 0

Čekijos policija mano, kad milijardieriui premjerui Andrejui Babišui reikėtų iškelti kaltinimus dėl įtariamos 2 mln. eurų vertės sukčiavimo schemos ES subsidijų srityje, trečiadienį paskelbė vienas teisėsaugos institucijų atstovas.

„Tyrimas baigtas, o visa bylos medžiaga buvo pateikta prokurorui, rekomenduojant iškelti kaltinimus“, – naujienų agentūrai AFP sakė Prahos prokuroro biuro atstovas Alešas Cimbala.

Pasak jo, prokurorui prireiks „kelių savaičių ar net mėnesių“, kad nuspręstų, ar apkaltinti vyriausybės vadovą, kadangi bylos medžiaga yra didelės apimties.

Įtariama, kad 64 metų maisto ir agrochemijos pramonės magnatas – pasak žurnalo „Forbes“, antrasis turtingiausias Čekijos pilietis – piktnaudžiaudamas ES lėšomis 2007 metais netoli Prahos pasistatė prabangų viešbutį „Gandro lizdas“ ir vieną ūkį.

Jo populistinis judėjimas ANO vadovauja mažumos vyriausybei koalicijoje su kairiojo sparno Socialdemokratų partija. Valdančiuosius taip pat pirmąkart šios pokomunistinės šalies istorijoje nebyliai palaiko Komunistų partija.

Praėjusių metų pabaigoje vyriausybė atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo, žiniasklaidai pranešus, kad A. Babišo padėjėjai priverstinai išvežė ir laikė Rusijos aneksuotame Kryme premjero sūnų Andrejų Babišą jaunesnįjį, kad šis nebūtų apklaustas minėtoje korupcijos byloje.

2017 metais policijos kaltinimų sulaukęs A. Babišas vyresnysis ir keli jo bendražygiai įtariami „sukčiavimu subsidijų srityje ir kenkimu ES finansiniams interesams“ – nusikaltimais, baudžiamais laisvės atėmimu nuo penkerių iki 10 metų, nurodė A. Cimbala.

A. Babišas, kuriam priklausantis konglomeratas „Agrofert“ gamina maistą, chemines medžiagas ir valdo du įtakingus dienraščius bei šalies pagrindinį radiją, kategoriškai neigia padaręs ką nors neteisėta.

Trečiadienį jis apibūdino korupcijos bylą kaip „politizuota“ ir pavadino ją „organizuotu sąmokslu“.

Šiuo metu ANO yra populiariausia Čekijos partija, nepaisant korupcijos skandalo ir kaltinimų, kad A. Babišas 9-ąją dešimtmetį dirbo komunistų slaptosios policijos agentu.

Remiantis viešosios nuomonės apklausa, kurią kovą ir balandį valstybinės Čekijos televizijos užsakymu atliko naujienų agentūra „Kantar CZ“, ANO palaiko trečdalis rinkėjų, o antrą vietą užima 19 proc. elektorato remiama Piratų partija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS