Čekų Senato vadovas viešėdamas Taivane: esu taivanietis | Diena.lt

ČEKŲ SENATO VADOVAS VIEŠĖDAMAS TAIVANE: ESU TAIVANIETIS

Vienas aukšto rango Čekijos politikas pavartojo garsiąją Šaltojo karo laikų velionio JAV prezidento Johno F. Kennedy (Džono F. Kenedžio) frazę, antradienį sakydamas Taivano parlamente istorinę kalbą per vizitą, įsiutinusį Pekiną.

Čekų Senato pirmininkas Milošas Vystrčilas (Milošas Vistrčilas) atkartojo iššūkį komunizmui, mestą J. F. Kennedy 1963 metais, kai šis ištarė „Ich bin ein Berliner“ (vok. aš esu berlynietis) Vakarų Berlyno piliečiams, kurie buvo susirūpinę dėl Sovietų Sąjungos grėsmės iš už Geležinės uždangos.

J. F. Kennedy „pavartojo tą frazę, siekdamas pademonstruoti savo paramą Berlyno gyventojams ir aukščiausioms laisvės vertybėms“, sakė M. Vystrčilas.

„Galbūt galėčiau būti kuklesnis, bet leiskite man pavartoti tą pačią ryžtingą frazę man užbaigiant savo kalbą jūsų šalies parlamente, Taivane – aš esu taivanietis“, – pridūrė jis.

Paskutinį šio sakinio dalį jis ištarė mandarinų kalba ir sulaukė ovacijų iš autonomiškai valdomos salos įstatymų leidėjų.

Siekdamas apsisaugoti nuo koronaviruso, savo kalbą jis skaitė dėvėdamas apsauginę kaukę, papuošta Čekijos ir Taivano vėliavomis.

M. Vystrčilas vadovauja Taivane viešinčiai 90 narių delegacijai, kurios atvykimą Pekinas pasmerkė kaip „niekingą poelgį“.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I) pirmadienį perspėjo, kad M. Vystrčilas „brangiai sumokės už savo trumparegišką elgesį ir politinį oportunizmą“, o Pekinas iškvietė Čekijos ambasadorių.

Reaguodama į Wang Yi komentarus Praha iškvietė kinų ambasadorių.

Autoritariniai lyderiai Pekine Taivaną laiko Kinijos teritorijos dalimi ir žada užimti šią salą, prireikus – jėga.

Kinų vyriausybė mėgina izoliuoti Taivaną nuo likusio pasaulio diplomatiniu ir ekonominiu požiūriu, ypač po prezidentės Tsai Ing-wen (Cai Ingven) išrinkimo 2016 metais.

Ji nepritaria Pekino nuostatai, jog Taivanas yra „Vienos Kinijos“ dalis, o salą laiko faktiškai suverenia valstybe.

Čekijos vyriausybė laikosi Pekino propaguojamos „Vienos Kinijos“ politikos, todėl nesiunčia oficialių delegacijų į salą.

Tačiau M. Vystrčilas yra dešiniosios pakraipos opozicijos partijos „Pilietiniai demokratai“ narys, todėl neprivalo paisyti protokolo.

Jo vadovaujama delegacija, kurioje yra politikų, verslininkų, mokslininkų ir žurnalistų, per penkių dienų trukmės kelionę su Tsai Ingven susitiks ketvirtadienį.

Pasak M. Vystrčilo, jo vizitas yra būdas akcentuoti Čekijos suverenitetą, nes jo šalis „neturėtų klausytis kitos šalies, o ypač nedemokratinės valstybės, įsakymų“, akivaizdžiai turėdamas omeny komunistinę Kiniją.

Jo teigimu, vizitas Taivane nepažeidė Čekijos pozicijos dėl „Vienos Kinijos“ principo.

„Nesame nusistatę prieš Kinijos Liaudies Respubliką“, – pareiškė jis žurnalistams.

„Mes taip pat tikimės palaikyti gerus, lygiaverčius ir abipusiai naudingus ryšius su KLR ir panašiai lygiaverčius bei abipusiai naudingus ryšius su Taivanu“, – pridūrė jis.

Taivano parlamento vadovas Yu Shyi-kunas (Ju Šikunas) M. Vystrčilo vizitą pavadino Taibėjaus diplomatijos proveržiu, primenančiu tarptautinei bendruomenei apie salos-valstybės egzistavimą.

„Jis nepasiduoda grasinimams, gąsdinimams ir paskatų pagundai... Tikiu, kad ateityje daugelis šalių pasimokys iš čekų“, – sakė Yu Shyi-kunas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS