Per ceremoniją Kremliuje V. Putinas bus inauguruotas penktajai prezidento kadencijai | Diena.lt

PER CEREMONIJĄ KREMLIUJE V. PUTINAS BUS INAUGURUOTAS PENKTAJAI PREZIDENTO KADENCIJAI

  • 15

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį per iškilmingą ceremoniją Kremliuje bus prisaikdintas rekordinei penktai kadencijai ir jos metu turės kaip niekad dideles galias.

71-erių V. Putinas Rusiją valdo nuo šio amžiaus pradžios, o kovo mėnesį, nesant jokios rimtos opozicijos – su visais pagrindiniais kritikais buvo susidorota – jis laimėjo lengvą pergalę, atvėrusią kelią penktai kadencijai Kremliuje.

Inauguracijos ceremoniją maždaug nuo vidurdienio (vietos ir Lietuvos laiku) tiesiogiai transliuos dauguma pagrindinių Rusijos televizijos kanalų.

Atvykęs į Kremlių, V. Putinas Šv. Andriejaus salėje duos prezidento priesaiką ir pasakys kalbą.

Į ceremoniją pakviesti vyriausybės pareigūnai ir užsienio šalių diplomatai Maskvoje, įskaitant tikriausiai dalyvausiantį Prancūzijos ambasadorių Pierre'ą Levy (Pjerą Levi).

Kitos Europos šalys, įskaitant Lenkiją, Vokietiją ir Čekiją, paskelbė, kad jų atstovai nedalyvaus inauguracijoje, Maskvai daugiau kaip dvejus metus tęsiant puolimą Ukrainoje.

Atstovo nesiųs ir Jungtinės Valstijos, pirmadienį reporteriams sakė Valstybės departamento atstovas Matthew Milleris (Metjus Mileris).

Paklaustas, ar boikotas reiškia, kad JAV laiko V. Putiną neteisėtu lyderiu, M. Milleris atsakė: „Mes tikrai nelaikome tų rinkimų laisvais ir sąžiningais, bet jis yra Rusijos prezidentas ir toliau juo bus.“

Dauguma tarptautinių rinkimų stebėtojų neigiamai vertina V. Putino pergalę kovo mėnesį vykusiuose rinkimuose, kuriuose, Rusijos centrinės rinkimų komisijos teigimu, jis surinko 87,28 proc. balsų. Opozicija ir žmogaus teisių grupės rezultatus vadina suklastotais.

V. Putino inauguracija antradienį įvyks likus porai dienų iki gegužės 9-osios, kai Rusija iškilmingai minės pergalę Antrajame pasauliniame kare.

Didėjantys iššūkiai

Naują šešerių metų kadenciją V. Putinas pradės tuo metu, kai Maskva padarė pažangos mūšio lauke Ukrainoje, o ekonomikos augimas tęsiasi nepaisant Vakarų sankcijų.

Praėjusį metų birželį buvęs privačios karinės bendrovės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas metė iššūkį Rusijos karinei vadovybei ir kartu su savo kovotojais surengė trumpai trukusį maištą, galbūt galėjusį peraugti į pilietinį konfliktą. Analitikų teigimu, tai buvo iki šiol didžiausias iššūkis V. Putino valdymui. Vėliau J. Prigožinas žuvo sudužus lėktuvui.

Tuo tarpu vasarį paslaptingomis aplinkybėmis mirė Kremliaus kritikas ir garsiausias V. Putino oponentas Aleksejus Navalnas. Jo bendražygiai opozicionieriaus mirtį pasmerkė kaip politiškai motyvuotą.

Kovo mėnesį užsitikrinęs penktąją kadenciją V. Putinas tikriausiai taps ilgiausiai Kremliui vadovaujančiu asmeniu per visą šimtmetį ir šiuo atžvilgiu pranoks 1953 metais mirusį sovietų diktatorių Josifą Staliną.

Rusija atrėmė pernai birželį pradėtą Kyjivo kontrpuolimą ir pastaruoju metu pasiekė nemažai laimėjimų fronte, didindama savo gyvosios jėgos ir ginkluotės pranašumą mūšio lauke. Tuo metu Ukrainos pajėgoms labai trūksta šaudmenų ir karių.

Tačiau dėl tebesitęsiančio karo Ukrainoje ir ties perkaitimo riba balansuojančios Rusijos ekonomikos V. Putinui per naują kadenciją teks susidurti su dideliais iššūkiais.

Rusijai intensyviai finansuojant karą, šalyje tęsiasi infliacija, tradiciškai keldavusi visuomenės nerimą.

Kremliui taip pat nepavyksta užgniaužti kalbų apie galimą naują mobilizacijos bangą. Gandai apie mobilizaciją sklando nuo tada, kai 2022 metų rudenį Kremlius išsiuntė šaukimus daugiau kaip 300 tūkst. žmonių.

Anot analitikų, V. Putinas inauguracija gali pasinaudoti ir tam, kad pertvarkytų savo vyriausybę.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

vilnensis

Greičiau varykit tą putiloidą į kapus, nes dar sukels branduolinį karą!

as

jei amerika istikro priipazino putina,tai kas mes esame pasaulio zemelapija

Cha cha cha

Nevykęs nevykusio politinio teatro aktorius, kurio laukia Tarptautinis teismas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS