COP28 priimtame susitarime raginama atsitraukti nuo iškastinio kuro | Diena.lt

COP28 PRIIMTAME SUSITARIME RAGINAMA ATSITRAUKTI NUO IŠKASTINIO KURO

  • 2

Trečiadienį šalys priėmė pirmąjį Jungtinių Tautų susitarimą dėl klimato kaitos, kuriuo pasaulis raginamas atsitraukti nuo iškastinio kuro.

„Turime pagrindą įgyvendinti permainingus pokyčius“, – sakė COP28 pirmininkas Sultanas al Jaberas (Sultanas Džaberas) Dubajuje vykusiame JT aukščiausiojo lygio susitikime dėl klimato kaitos prieš bendru sutarimu priimant susitarimą.

Susitarime yra griežtesnių formuluočių, raginama atsitraukti nuo iškastinio kuro, tačiau vis tiek nevartojamas terminas „palaipsniui atsisakyti“.

Teksto projektas buvo paskelbtas anksti trečiadienį, po visą naktį trukusių ginčų. Jame taip pat raginama „spartinti veiksmus šį lemiamą dešimtmetį“, tad atsirado daugiau primygtinumo nei ankstesniame pasiūlyme, kurį atmetė daugelis „žaliai“ nusiteikusių šalių.

Ankstesnis susitarimo projektas buvo kritikuojamas ir dėl to, kad jame buvo pateiktas pasirenkamų veiksmų, kurių šalys „galėtų“ imtis kovai su klimato kaita, sąrašas.

Naujajame tekste visų šalių aiškiai prašoma prisidėti virtine veiksmų.

Tarp šių veiksmų yra „teisingas ir tvarkingas atsitraukimas nuo iškastinio kuro energijos sistemose, veiksmų spartinimas šį lemiamą dešimtmetį, kad iki 2050 metų būtų pasiektas nulinis grynasis anglies dvideginio kiekis neatsiliekant nuo mokslo“.

Tekste raginama palaipsniui mažinti energijos gamybą iš anglių, tačiau pasirinktos formuluotės reiškia, kad anglys gali būti naudojamos toliau, jei taikoma taršą mažinanti anglies dvideginio surinkimo technologija. Daugelis aplinkosaugininkų šią technologiją laiko nerealistiška.

Dubajuje – blizgančiame, už naftos dolerius pastatytame didmiestyje – 14 dienų trukusios diskusijos sukosi apie tai, kaip toli reiktų žengti ir ar paskelbti istorinį raginimą mažinti naftos, dujų ir anglių – didžiausia dalimi lemiančių pasaulinį atšilimą – vartojimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tai

gal kinus priversit nedegint angliu ? prie sovietu kauno csntrolitas sanciu metalas skendo smalkese dabar fabriku ner gaunam ubago ismokas kad sali paverstu siukslynu europarazitu kai zingaustrevyc /kompanija/ dangste savo /sunybes/ kuriu ne kiekvienas suo taip sugebetu p=0

Ziauri realybe

Atrodo kad besmegeniu-lochu skaicius pasaulyje yra begalinis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS