D. Britanija žada neleisti Iranui apeiti Sirijai taikomų ES sankcijų | Diena.lt

D. BRITANIJA ŽADA NELEISTI IRANUI APEITI SIRIJAI TAIKOMŲ ES SANKCIJŲ

Didžioji Britanija neleis Iranui ir kitoms šalims apeiti Europos Sąjungos sankcijų, įvestų Sirijai už cheminio ginklo panaudojimą savo teritorijoje, rašoma ketvirtadienį Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministerijos išplatintame pareiškime.

Šis pareiškimas buvo paskelbtas reaguojant į Gibraltaro sprendimą paleisti sulaikytą Irano tanklaivį.

„Pažymime, kad Gibraltaro vyriausybė sulaukė Irano garantijų, jog tanklaivis „Grace 1“ neplauks į Siriją. Iranas turi laikytis duoto pažado. Netoleruosime ir neleisime Iranui ar kam nors kitam apeiti ES sankcijas, paskelbtas režimui, panaudojusiam cheminį ginklą prieš savo žmones“, – rašoma URM pareiškime. 

Anot ministerijos, atakos ir neteisėtas komercinių laivų sulaikymas Hormūzo sąsiauryje bei Gibraltaro veiksmai užtikrinant ES sankcijų vykdymą yra nelygintini dalykai.   

URM taip pat akcentavo būtinybę užtikrinti laisvą komercinių laivų judėjimą.

Gibraltaro teismas ketvirtadienį nurodė paleisti praėjusį mėnesį prie šios britų valdos krantų sustabdytą Irano tanklaivį „Grace 1“. Šis sprendimas buvo priimtas Iranui pateikus raštiškas garantijas, jog laivas neplukdys savo krovinio į Siriją.

Scanpix nuotr.

2,1 mln. barelių iranietiškos naftos krovinį gabenusį tanklaivį liepos 4 dieną prie Gibraltaro krantų sulaikė šios britų užjūrio teritorijos policija, padedant Didžiosios Britanijos specialiosioms pajėgoms.

330 m ilgio laivas buvo sulaikytas įtarus, kad juo plukdoma nafta Sirijai, pažeidžiant ES sankcijas.

Tai išprovokavo diplomatinę krizę tarp Teherano ir Londono.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS