D. Cameronas: JK nestabdys ginklų eksporto į Izraelį | Diena.lt

D. CAMERONAS: JK NESTABDYS GINKLŲ EKSPORTO Į IZRAELĮ

Didžiosios Britanijos vyriausybė padarė išvadą, kad gali ir toliau siųsti ginklus Izraeliui, antradienį pareiškė užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas. Vyriausybė patiria spaudimą stabdyti eksportą dėl kaltinimų humanitariniais pažeidimais Gazos Ruože.

Per vizitą Vašingtone D. Cameronas sakė dar kartą įvertinęs padėtį Gazos Ruože ir Izraelio karinę kampaniją.  „Mūsų pozicija dėl eksporto licencijų liko nepakitusi“, – sakė jis, bet pridūrė, kad „humanitarinės pagalbos Gazos Ruože problema ir toliau kelia mums didelį susirūpinimą“. Jis tai sakė per bendrą su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu spaudos konferenciją.

Jungtinės Amerikos Valstijos, neabejotinai didžiausios ginklų tiekėjos Izraeliui, taip pat atmetė raginimus sustabdyti siuntas, nors ir vis labiau nusivilia ministro pirmininko Benjamino Netanyahu elgesiu kare.

Neseniai paskelbtame laiške daugiau nei 600 britų teisininkų, įskaitant buvusius Aukščiausiojo Teismo teisėjus, teigė, kad eksportuodama ginklus į Izraelį Didžioji Britanija rizikuoja pažeisti tarptautinę teisę. Pagal Didžiosios Britanijos strateginius licencijavimo kriterijus ginklai neturėtų būti eksportuojami, kai yra „aiški rizika“, kad jie gali būti panaudoti pažeidžiant tarptautinę humanitarinę teisę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS