D. Cameronas prašė karalienės paveikti Škotijos referendumo rezultatus | Diena.lt

D. CAMERONAS PRAŠĖ KARALIENĖS PAVEIKTI ŠKOTIJOS REFERENDUMO REZULTATUS

Buvęs Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) ketvirtadienį prisipažino prašęs karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) kaip nors paveikti referendumo dėl Škotijos nepriklausomybės rezultatus, rizikuodamas supykdyti paprastai neutralios pozicijos besilaikančią valstybės vadovę.

Sėkmingai kampanijai už Škotijos pasilikimą Jungtinėje Karalystėje 2014 metais vadovavęs D. Cameronas sakė teiravęsis, ar monarchė nors „antakio kilstelėjimu“ negalėtų parodyti nepritarianti Škotijos atsiskyrimui.

Interviu visuomeniniam transliuotojui BBC D. Cameronas sakė, kad kalbėdamas su karalienės asmeniniu sekretoriumi „neprašė nieko, kas būtų netinkama arba prieštarautų konstitucijai, o tik antakio pakėlimo – nors ketvirčiu colio, nes manėme, kad tai padarytų įtaką“.

Likus kelioms dienoms iki referendumo karalienė vienam visuomenės nariui Škotijoje pasakė turinti vilties, kad „žmonės labai gerai pagalvos apie ateitį“. Šie jos žodžiai pateko į laikraščių antraštes.

Už Škotijos pasilikimą Jungtinėje Karalystėje balsavo 55 proc. jos rinkėjų.

BBC dokumentiniame filme D. Cameronas sakė, kad „nors žodžiai buvo labai riboti, manau, kad jie padėjo šiek tiek pakeisti padėties suvokimą“.

Bakingamo rūmai atsisako kalbėti apie ekspremjero komentarus su naujienų agentūra AFP, bet vienas rūmų šaltinis BBC sakė, kad jie sukėlė šiokio tokio nepasitenkinimo.

„Niekieno interesams nenaudinga“, kad karalienės ir jos premjero pokalbiai būtų viešinami, sakė šaltinis.

„Tai labai apsunkina gerus santykius“, – sakė jis.

Tai jau ne pirmas atvejis, kai D. Cameronas paviešina savo pokalbius su karaliene, kurie, pagal galiojančią tvarką, turi likti paslaptyje.

Kartą kamera yra pagavusi D. Cameroną pasakojantį, kaip karalienė „sumurkė“ kitoje ragelio pusėje, jam paskambinus pranešti, kad Škotija nusprendė pasilikti karalystėje.

Buvęs Škotijos nacionalinės partijos lyderis Alexas Salmondas (Aleksas Salmondas) pareiškė, kad toks premjero prašymas įsikišti „ne tik visiškai netinkamas, bet ir parodo, koks beviltiškas buvo Cameronas“ per referendumo kampaniją.

2014 metų referendumą pralaimėjęs Škotijos nepriklausomybės judėjimas tebėra aktyvus, ypač po 2016 metų „Brexit“ referendumo.

Nors škotai balsavo už pasilikimą Europos Sąjungoje, dauguma Jungtinės Karalystės gyventojų pasisakė už atsiskyrimą nuo jos.

Už JK pasilikimą Bendrijoje agitavęs D. Cameronas po referendumo atsistatydino.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS