D. Kuleba prieš viršūnių susitikimą Vilniuje: Ukrainos kelias į NATO tikrai sutrumpės | Diena.lt

D. KULEBA PRIEŠ VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMĄ VILNIUJE: UKRAINOS KELIAS Į NATO TIKRAI SUTRUMPĖS

Ukrainiečių diplomatijos vadovas Dmytro Kuleba šeštadienį, artėjant Vilniuje vyksiančiam Aljanso viršūnių susitikimui, pareiškė, kad po jo Ukrainos kelias į NATO tikrai sutrumpės.

„Jau susitarta dėl kelių Ukrainai ir NATO svarbių sprendimų. Po viršūnių susitikimo mūsų kelias į Aljansą tikrai sutrumpės“, – parašė Ukrainos užsienio reikalų ministras socialiniame tinkle „Threads“.

„Tai labai svarbus rezultatas, apie kurį, kaip ir daugeliu kitų atvejų, mums buvo sakoma, kad jis neįvyks, tačiau mes tai padarėme kartu su savo artimiausiais partneriais“, – pridūrė jis.

„Tačiau trūksta sprendimo, dėl kurio šis kelias taptų dar greitesnis, – aiškumo dėl kvietimo Ukrainai prisijungti. Dabar yra unikalus momentas įnešti šį aiškumą“, – pabrėžė D. Kuleba, pridūręs, kad darbas šiuo klausimu tęsis iki pat NATO viršūnių susitikimo deklaracijos patvirtinimo.

Anksčiau šią savaitę NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad Vilniuje Aljanso lyderiai dar kartą patvirtins ankstesnį įsipareigojimą, kad Ukraina ateityje prisijungs prie bloko.

Jau susitarta dėl kelių Ukrainai ir NATO svarbių sprendimų. Po viršūnių susitikimo mūsų kelias į Aljansą tikrai sutrumpės.

Be kita ko, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, šią savaitę aplankęs kelias NATO nares Europoje, ketina dalyvauti liepos 11–12 dienomis vyksiančiame susitikime ir pasisakyti už tai, kad jo šalis turėtų prisijungti prie Aljanso, kai baigsis Rusijos sukeltas karas.

31 NATO narė vis dar derasi dėl galutinės komunikato formuluotės, kaip spręsti Ukrainos narystės klausimą.

Rytų Europos šalys remia Kyjivo raginimus, kad jam būtų nutiestas kelias į NATO.

Tačiau didžiosios valstybės – Jungtinės Valstijos ir Vokietija – nelinkusios žengti toliau nei 2008 metais duotas pažadas, kad Ukraina vieną dieną įstos į NATO, nenustatant aiškaus termino.

„Tiksli formuluotė bus paskelbta viešai, kai susitarsime“, – penktadienį sakė J. Stoltenbergas.

Gairės: Dmytro Kuleba, karas Ukrainoje, NATO, Ukraina, NATO viršūnių susitikimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS