D. Peskovas: tęsiamas darbas dėl didelio apsikeitimo sulaikytaisiais su Ukraina | Diena.lt

D. PESKOVAS: TĘSIAMAS DARBAS DĖL DIDELIO APSIKEITIMO SULAIKYTAISIAIS SU UKRAINA

  • 0

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas, komentuodamas Ukrainos pareiškimą, kad kitą savaitę planuojamas didelio masto apsikeitimas sulaikytaisiais su Rusija, penktadienį žurnalistams sakė, kad galutinis tikslas turėtų būti apsikeitimas formatu „visi į visus“.

„Rusai seniai pažymėjo, kad Rusija būtų patenkinta, jei įvyktų apsikeitimas „visi į visus“. Tai turi būti galutinis tikslas. Visa tai priklauso nuo abiejų šalių pasirengimo“, – sakė D. Peskovas.

„Tam tikras darbas dėl to tęsiasi“, – pažymėjo jis.

D. Peskovas neatsakė į klausimą, ar kalbama apie apsikeitimą tarp Ukrainos ir Rusijos, ar tarp Ukrainos ir Donbaso.

„Daugiau nieko negaliu patikslinti. Darbas šia kryptimi tęsis“, – sakė jis.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Vadymas Prystaika ketvirtadienį pranešė, kad jau kitą savaitę planuojamas didelio masto apsikeitimas sulaikytaisiais su Rusija.

„Artimiausiu metu, tikiuosi, jau kitą savaitę, planuojame dar didesnio masto apsikeitimą (sulaikytaisiais)", – per vieną ukrainiečių televizijos „1+1“ pokalbių laidą sakė ministras.

Detalių apie planuojamą apsikeitimą V. Prystaika nepateikė.

Seniai lauktas apsikeitimais sulaikytaisiais formatu „35 į 35“ tarp Rusijos ir Ukrainos įvyko rugsėjo 7 dieną.

Derybos dėl apsikeitimo, vykusios po ukrainiečių jūreivių sulaikymo Kerčės sąsiauryje, suintensyvėjo pasikeitus valdžiai Kijeve. Rusijos ir Ukrainos prezidentai Vladimiras Putinas ir Volodymyras Zelenskis liepos 12-ąją ir rugpjūčio 7-ąją telefonu aptarė padėtį dėl sulaikytų asmenų.

Liepos viduryje ukrainiečių žmogaus teisių kontrolierė Liudmila Denisova ir Rusijos žmogaus teisių įgaliotinė Tatjana Moskalkova apsikeitė Rusijoje ir Ukrainoje laikomų asmenų sąrašais. Ukrainos sąraše buvo 150 pavardės, o Rusijos – 34. Vėliau Ukrainos generalinio prokuroro spaudos sekretorė Larysa Sarhan sakė, kad pasirengta iškeisti „35 į 35“.

Realiu galutinės apsikeitimo stadijos ženklu tapo tai, kad Ukraina rugpjūčio 28 dieną paleido į laisvę valstybės išdavyste kaltinamą rusų žurnalistą Kirilą Vyšinskį. 470 dienų už grotų laikytam naujienų agentūros „RIA Novosti“ žurnalistui vietoje suėmimo buvo skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Kitą dieną pasirodė informacija, kad į tardymo izoliatorių Maskvoje iš pataisos kolonijų atvežti ukrainiečiai, nuteisti Rusijoje ilgus metus kalėti: režisierius Olehas Sencovas, žurnalistas Romanas Suščenka, Volodymyras Baluchas, Pavlo Hrybas, Mykola Karpiukas, Stanislavas Klychas ir Oleksandras Kolčenka. Tarp išleistų asmenų taip pat buvo minėti 24 ukrainiečių jūrininkai.

Interneto leidinio „Ukrainska pravda“ šaltinių duomenimis, rusų sąraše buvo 35 žmonės, kurių 11-ai suteikta malonė, 19-ai atšauktos kardomosios priemonės, du jau buvo laisvėje, o vienas rusams buvo perduotas anksčiau.

Tarp Ukrainos Rusijai perduotų asmenų buvo Volodymyras Cemachas, kuris yra atsakovas Olandijos baudžiamojoje byloje dėl 2014 metais įvykdyto oro bendrovės „Malaysian Airlines“ lėktuvo numušimo virš Rytų Ukrainos. Manoma, kad V. Cemachas lėktuvo numušimo metu buvo Rytų Ukrainos prorusiškų separatistų oro erdvės gynybos specialistas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS