D. Trumpas: G-7 viršūnių susitikimas gali būti surengtas po JAV rinkimų | Diena.lt

D. TRUMPAS: G-7 VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMAS GALI BŪTI SURENGTAS PO JAV RINKIMŲ

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį pareiškė, kad Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimas gali būti surengtas po lapkritį vyksiančių prezidento rinkimų, ir vėl užsiminė, kad jis ketina į šį renginį pakviesti šalių, kurios paprastai šiame forume nedalyvauja.

„Esu daug labiau linkęs padaryti tai kažkuriuo metu po rinkimų. Ketinome surengti [susitikimą] rugsėjį – jie [G-7 lyderiai] norėtų tai padaryti“, – D. Trumpas sakė per beveik kasdien rengiamą spaudos konferenciją apie koronaviruso epidemijos JAV vystymąsi.

„Galėtume padaryti tai telekonferencijos būdu arba kaip [tiesioginį] susitikimą, bet dabar siūlau... Vakar sakiau savo žmonėms: „Tiesą sakant, kodėl mums to nepadarius kažkuriuo metu po rinkimų, kai reikalai bus truputį... reikia truputėlį laiko apie tai pagalvoti, nes tai yra labai svarbu“, – pridūrė prezidentas.

D. Trumpas per lapkričio 3-ąją vyksiančius prezidento rinkimus sieks būti perrinktas antrai kadencijai.

Didžiojo septyneto susitikimuose dalyvauja vienų turtingiausių valstybių lyderiai, aptariantys įvairius politikos ir ekonomikos reikalus.

D. Trumpas iš pradžių norėjo birželį surengti tiesioginį susitikimą Vašingtone, bet tokį pasiūlymą atmetė Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Vėliau D. Trumpas atidėjo viršūnių susitikimą iki rugsėjo, tikėdamasis, kad nuo koronaviruso smarkiai nukentėjusiose Jungtinėse Valstijose epidemiologinė padėtis iki to laiko normalizuosis.

Birželį skelbdamas, jog renginys atidedamas, D. Trumpas sakė planuojantis jį išplėsti ir pakviesti kitų lyderių, įskaitant Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kuris buvo pašalintas iš šios grupės, kai Maskva 2014 metais aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą.

Pirmadienį JAV prezidentas atrodė tebeplėtojantis šį sumanymą.

„Pakviesime tam tikrų žmonių, kurie nepriklauso G-7“, – jis sakė žurnalistams.

„Kai kurie žmonės jau priėmė [kvietimą], bet padarysime tai po rinkimų. Manau, bus geresnė, ramesnė atmosfera surengti G-7“, – aiškino D. Trumpas.

Liepos pradžioje JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) gynė D. Trumpo siūlymą pakviesti V. Putiną į šį aukščiausio lygio susitikimą. Jis žurnalistams sakė, kad prezidentas „sprendžia, ar nori, jog [V. Putinas] atvyktų į viršūnių susitikimą, ar ne“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS