D. Trumpas giria savo kelionę po Aziją, nors ją staigiai nutraukė | Diena.lt

D. TRUMPAS GIRIA SAVO KELIONĘ PO AZIJĄ, NORS JĄ STAIGIAI NUTRAUKĖ

  • 0

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) gyrė „nepaprastai sėkmingą“ savo kelionę po penkias Azijos šalis ir teigė radęs daug naujų draugų, bet antradienį šį vojažą staigiai užbaigė ir nedalyvavo daugelyje Filipinuose vykstančio viršūnių susitikimo renginių.

Prezidentas, prieš 12 dienų kelionę pradėjęs vizitu Japonijoje, sakė, kad per šį turą pasiekė pažangą siekdamas savo tikslo – sumažinti didžiulį Amerikos prekybos deficitą.

„Susiradau draugų aukščiausiuose lygmenyse“, – D. Trumpas sakė žurnalistams Maniloje prieš įsėsdamas į savo lėktuvą „Air Force One“. Jis pridūrė, kad kelionė buvo „nepaprastai sėkminga“.

„Manau, vaisiai ... bus neįtikėtini, – tvirtino jis. – Paaiškinome, kad Jungtinės Valstijos atviros prekybai – bet abipusei prekybai.“

D. Trumpas šiuos komentarus išsakė po trumpos susitikimo su 18 kitų pasaulio lyderio prieš prasidedant Rytų Azijos viršūnių forumui, turėjusiam tapti paskutiniu jo kelionės po Aziją renginiu.

Prezidentas iš pradžių planavo šiame renginyje nedalyvauti, o vėliau persigalvojo, kai buvo sukritikuotas, kad atgręžia nugarą šiam regionui.

Vis dėlto jis nepasiliko iki antradienio popietę surengtos viršūnių susitikimo oficialios atidarymo ceremonijos, taip pat nedalyvavo lyderiams pozuojant bendrai nuotraukai.

Vietoje D. Trumpo viršūnių susitikime, truksiančiame iki antradienio vakaro, dalyvavo JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas).

Šiame susitikime dalyvauja 10 narių turinčios Pietryčių Azijos šalių asociacijos (ASEAN) ir Australijos, Kinijos, Indijos, Japonijos, Pietų Korėjos, Naujosios Zelandijos, Rusijos bei JAV lyderiai.

Per kelionę, dominuojamą Šiaurės Korėjos branduolinės krizės, D. Trumpas buvo iškilmingai sutiktas Japonijoje ir Pietų Korėjoje ir per šiuos vizitus ne kartą griežtai peikė Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) režimą.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) jam irgi patiesė raudoną kilimą per „plius formato“ valstybinį vizitą, o D. Trumpas džiūgavo, kad tokio priėmimo „žmonės dar tikrai nebuvo regėję“. Baltieji rūmai tvirtino, kad per ši vizitą pasirašytų prekybos sutarčių vertė – daugiau kaip 250 mlrd. JAV dolerių.

Analitikai sako, kad šis įspūdingas skaičius neatskleidžia įvairių „bet“ – pavyzdžiui, ilgų projektų įgyvendinimo terminų ir fakto, kad daugelis pasirašytų dokumentų tėra neįpareigojantys supratimo memorandumai.

Daugelis jų rezultatų gali duoti tik po daugelio metų, o kai kurie niekada nebus įgyvendinti.

Per regioninį forumą Vietname D. Trumpas grįžo prie Šiaurės Korėjos temos ir, anot jo padėjėjų, tęsė savo pastangas sukurti tarptautinį frontą, galintį įtikinti Pchenjaną atsisakyti ginklavimosi programos.

Vis dėlto D. Trumpą vėl prisivijo įtarimai, kad Maskva kišosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus – per vizitą Vietname jis leido suprasti kad pritaria Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, tvirtinančiam, kad Kremlius nerezgė jokio sąmokslo.

Atvykęs į Filipinus D. Trumpas pateko į pirmuosius puslapius dėl savo bičiuliško bendravimo su šios šalies prezidentu Rodrigo Duterte (Rodrigu Duterte) – žmogumi, besigiriančiu, kad asmeniškai žudė žmones, ir inicijavusiu kovos su narkotikais kampaniją, kaip teigiama, nusinešusią tūkstančius žmonių gyvybių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS