D. Trumpas ir V. Putinas aptarė padėtį Venesueloje, Šiaurės Korėjoje ir Ukrainoje | Diena.lt

D. TRUMPAS IR V. PUTINAS APTARĖ PADĖTĮ VENESUELOJE, ŠIAURĖS KORĖJOJE IR UKRAINOJE

  • 5

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir Rusijos vadovas Vladimiras Putinas aptarė padėtį Venesueloje per penktadienį surengtą platų pokalbį telefonu, pranešė Baltieji rūmai.

Baltųjų rūmų spaudos tarnybos vadovė Sarah Sanders (Sara Sanders) žurnalistams sakė, kad D. Trumpas pasiuntė žinią V. Putinui „kad Jungtinės Valstijos palaiko Venesuelos žmones“.

Įtampa tarp Rusijos ir JAV pastarosiomis savaitėmis padidėjo dėl krizė naftos turtingoje Venesueloje, kur Vašingtonas remia opozicijos lyderį Juaną Guaido (Chuaną Gvaidą), siekiantį nuversti prezidentą Nicolas Maduro (Nikolą Madurą), remiamą Rusijos ir Kinijos.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) šią savaitę tvirtino, kad N. Maduro jau buvo nurodęs parengti lėktuvą, kad galėtų pabėgti į Kubą, bet rusai jį atkalbėjo nuo šio žingsnio.

„Jų pokalbis buvo labai geras“, – teigė S. Sanders ir pridūrė, kad pašnekesio tonas buvo „apskritai labai teigiamas“.

Pasak S. Sanders, abu lyderiai taip pat kalbėjosi apie JAV specialiojo prokuroro Roberto Muellerio (Roberto Miulerio) tyrimą dėl Rusijos kišimosi į 2016 metų Amerikos prezidento rinkimus, Šiaurės Korėją ir padėtį Ukrainoje. Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas nurodė, kad šis pokalbis truko beveik pusantros valandos.

„Lyderiai taip pat aptarė prekybą ir potencialų susitarimą dėl branduolinės ginkluotės, dalyvaujant Kinijai“, – sakė S. Sanders.

„Aptarta dvišalių santykių esama padėtis ir perspektyvos, pabrėžiant ekonominį bendradarbiavimą. Prezidentai pasisakė už abipusiai naudingų prekybos ir investicinių ryšių plėtrą. Buvo patvirtintas abipusis nusiteikimas aktyvinti dialogą įvairiose srityse, įskaitant strateginio stabilumo klausimus“, – sakoma Kremliaus pranešime.

Kalbėdama apie diskusijas dėl R. Muellerio nagrinėtų įtarimų, jog D. Trumpo kampanija buvo susimokiusi su Maskva pakreipti rinkimus respublikonų kandidato naudai, S. Sanders pareiškė: „Abu lyderiai žinojo, kad jokio sąmokslo nebuvo.“

Baltųjų rūmų atstovė spaudai pridūrė, kad šia tema lyderiai kalbėjosi trumpai.

Kremlius nurodė, kad V. Putinas informavo D. Trumpą apie balandžio 25-ąją įvykusio jo susitikimo su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu) rezultatus ir „pabrėžė, kad Pchenjano geranorišką įsipareigojimų vykdymą turėtų lydėti atitinkami žingsniai mažinant sankcijų spaudimą Šiaurės Korėjai“.

„Abi pusės pabrėžė, kad svarbu nuosekliai eiti denuklearizacijos keliu ir pasiekti ilgalaikį [padėties] normalizavimą Korėjos pusiasalyje“, – nurodė Kremliaus spaudos tarnyba.

V. Putinas ir D. Trumpas taip pat aptarė padėtį Ukrainoje, kur neseniai vykusius prezidento rinkimus laimėjo politinės patirties neturintis komikas Volodymyras Zelenskis.

„V. Putinas pabrėžė, kad naujai Kijevo vadovybei reikia imtis realių žingsnių įgyvendinant Minsko susitarimus, itin reikšmingus Ukrainos vidaus konflikto sprendimui“, – nurodė Kremlius.

Pats D. Trumpas vėliau per „Twitter“ patvirtino esąs patenkintas „ilgu ir labai geru pokalbiu“ su V. Putinu.

„Turėjau ilgą ir labai gerą pokalbį su Rusijos prezidentu Putinu. Kaip visada sakydavau, dar prieš prasidedant Raganų Medžioklei, sutarti su Rusija, Kinija ir visais [kitais] yra geras, o ne blogas dalykas, – rašė JAV lyderis. – Aptarėme Prekybą, Venesuelą, Ukrainą, Šiaurės Korėją, Branduolinių Ginklų Kongrolę ir netgi „Prasimanymą dėl Rusijos“. Labai produktyvus pokalbis!“

Vėliausias V. Putino ir D. Trumpo susitikimas įvyko pernai gruodį per Argentinoje vykusį Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą. Ten jų pokalbis truko tik 10–15 minučių; lyderiai daugiausiai kalbėjosi apie incidentą Kerčės sąsiauryje tarp Ukrainos ir Rusijos jūrų pajėgų, taip pat apskritai apie padėtį Ukrainoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

2

olgarhai tik nezinia kuris is ju daugiau marionetinis ir nezinia kas tos jegos ir kas jas valdo gal ateiviai?....

zelemuncikas

Kaip lezbė pasakys taip ir bus.

Anonimas

Kaip jie nutars taip ir bus šunys los o karavanas žygios
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS