D. Trumpas netikėtai paskelbė apie „istorinį taikos susitarimą“ tarp Izraelio ir JAE | Diena.lt

D. TRUMPAS NETIKĖTAI PASKELBĖ APIE „ISTORINĮ TAIKOS SUSITARIMĄ“ TARP IZRAELIO IR JAE

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį netikėtai paskelbė, kad Izraelis ir Jungtiniai Arabų Emyratai pasiekė „istorinį taikos susitarimą“.
 

 

Santykių tarp JAE ir Izraelio normalizavimas yra „DIDŽIULIS proveržis“, tviteryje parašė JAV vadovas, pavadinęs tai „istoriniu taikos susitarimu tarp dviejų mūsų PUIKIŲ draugų“.

Kiek vėliau žurnalistams D. Trumpas sakė, kad tikimasi ir daugiau diplomatinių proveržių tarp Izraelio ir jo kaimynystėje esančių musulmoniškų šalių.

„Vyksta dalykai, bet apie juos negaliu šnekėti“, – teigė prezidentas.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pavadino tai „istorine diena ir svarbiu žingsniu taikos Artimuosiuose Rytuose link“.

„Jungtinės Valstijos tikisi, kad šis drąsus žingsnis bus pirmasis iš virtinės susitarimų, užbaigsiančių 72 metus trunkantį priešiškumą regione“, – sakė M. Pompeo.

Pareiškime, kurį D. Trumpas paskelbė tviteryje, sakoma, kad Izraelio ir JAE vadovai „sutiko visiškai normalizuoti santykius“. Be kita ko, Izraelis sutiko sustabdyti plano dėl dalies palestiniečių teritorijų aneksijos įgyvendinimą.

„Šis istorinis diplomatinis pasiekimas padės vykdyti taikos procesą Artimųjų Rytų regione“, – sakoma bendrame JAV prezidento D. Trumpo, Izraelio premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) ir Abu Dabio sosto įpėdinio šeicho Mohammedo bin Zayedo al Nahyano (Mohamedo bin Zajedo Nahjano) pareiškime.

Jame taip pat pažymima, kad Izraelio ir JAE delegacijos artimiausiomis savaitėmis susitiks pasirašyti dvišalių susitarimų, susijusių su investicijomis, turizmu, tiesioginiu oro susisiekimu, saugumu, telekomunikacijomis, technologijomis, energetika, sveikatos apsauga, kultūra, aplinkos apsauga, ambasadų įkūrimu ir kitomis sritimis.

JAE lyderis savo ruožtu pabrėžė, kad Izraelio ir JAE dar laukia daug darbo siekiant normalizuoti dvišalius santykius.

„Telefoninio pokalbio metu su prezidentu Trumpu ir ministru pirmininku Netanyahu buvo pasiektas susitarimas sustabdyti Izraelio aneksiją palestiniečių teritorijose. JAE ir Izraelis susitarė bendradarbiauti ir parengti veiksmų planą dvišaliams santykiams užmegzti“, – parašė jis tviteryje.

B. Netanyahu tviteryje irgi vadino pasiektą susitarimą „istorine diena“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Nesu nei piktas, nei kerštingas, bet Izraelio sunaikinimą ko gero sveikinčiau.

koks

dar /istorinis/ jei zemes aneksuojamos o kas leido atiduoti ta kas tau nepriklauso dabar tie patys tave nori nuvert tai greiciau atsikratyk pompejum nes jis ant tavo galvos ir /skaldo malkas/ juk generola irano pasalino pa ciam dar nezinant o d ovanoti miesta del dukros kaprizu ir zento nru tau garbes nedaro ......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS