D. Trumpas paskelbė naujųjų Pentagono kosminių pajėgų vadovybės įkūrimą | Diena.lt

D. TRUMPAS PASKELBĖ NAUJŲJŲ PENTAGONO KOSMINIŲ PAJĖGŲ VADOVYBĖS ĮKŪRIMĄ

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį atidarė naują Pentagono štabą, atsakingą už karines priemones ir veiksmus kosmose.

Amerikos ginkluotųjų pajėgų vadų nuomone, Kosmoso vadovybės (SpaceCom) įkūrimas buvo būtinas, Kinijai ir Rusijai dedant pastangas panaikinti JAV pranašumą naujausiame fronte.

„Tai įsimintina diena – diena, kai pripažįstamas kosmoso centrinis vaidmuo Amerikos saugumui ir gynybai, – per ceremoniją Baltuosiuose rūmuose pareiškė D. Trumpas. – „SpaceCom“ užtikrins, kad Amerikos dominavimui kosmose niekada neiškils grėsmė.“

Naujasis štabas bus daugiausiai atsakingas už karinės paskirties palydovus ir aukštai skraidančius orlaivius, būtinus šiuolaikinėms karinėms operacijoms. „SpaceCom“ pagal savo statusą prilygs JAV Centriniam štabui (CENTCOM), atsakingam už operacijas Vidurio Rytuose, taip pat Indijos ir Ramiojo vandenyno štabui, turinčiam rūpintis gynyba šiuose regionuose ir Azijoje.

Anksčiau už karybą kosmose buvo atsakingos JAV Karinės oro pajėgos, bet „SpaceCom“ dar labiau pabrėš šios srities svarbą ir rūpinsis specializuotomis sistemomis bei ruošis atremti potencialias grėsmes.

„Pavojai mūsų šaliai nuolat vystosi, tą patį privalome daryti ir mes, – pabrėžė D. Trumpas. – Mūsų priešininkai militarizuoja Žemės orbitas naujomis technologijomis, nukreiptomis prieš Amerikos palydovus, kurie yra kritiškai svarbūs tiek karinėms operacijoms, tiek mūsų gyvenimo būdui namuose.“

„Mūsų laisvė veikti kosmose taip pat būtina, siekiant aptikti ir sunaikinti bet kokią raketą, paleistą prieš Jungtines Valstijas“, – pridūrė prezidentas.

Karinių oro pajėgų generolas Johnas Raymondas (Džonas Reimondas), tapsiantis naujosios vadovybės viršininku, prieš ceremoniją Baltuosiuose rūmuose sakė, kad JAV varžovės Kinija ir Rusija jau dabar skiria didžiulius išteklius operacijoms kosmose, kur, šių valstybių nuomone, jos galėtų konflikto atveju sumažinti Amerikos pranašumą.

Kyla įvairių iššūkių, pradedant galimybe priešininkams trikdžiais užblokuoti ryšių ir GPS palydovus, baigiant nuo žemės paleidžiamomis raketomis, skirtomis palydovus fiziškai sunaikinti, kaip 2007 metais pademonstravo Kinija.

Po „SpaceCom“ – kosminės pajėgos

„Esame pasiekę strateginės kaitos tašką, kai mes kaip bendros koalicinės pajėgos, negalėsime daryti nieko, kam galimybių nesuteikia kosmosas“, – žurnalistams Pentagone sakė J. Raymondas.

„Esu įsitikinęs, kad kosmosas yra sritis, kur bus kariaujama. Esu įsitikinęs, kad mūsų gyvenimo būdas ir kariavimo būdas priklauso nuo kosminių pajėgumų“, – aiškino jis.

Kosminė vadovybė yra Pentagono 11-asis visavertis štabas – ir jau antroji, atidaryta per pastaruosius dvejus metus.

Praeitais metais Pentagonas savo kibernetinio karo operacijas patikėjo JAV Kibernetinei vadovybei (CyberCom), pripažinęs, kad virtualios atakos ir gynyba nuo jų yra virtusi atskira kovos veiksmų arena.

Tačiau D. Trumpas kuria dar ambicingesnius kosminių pajėgų planus.

Pernai birželį jis paliepė Gynybos departamentui įkurti daug didesnes Kosmines pajėgas – savarankišką ginkluotųjų pajėgų rūšį, lygiavertę šiuo metu esamoms JAV Sausumos pajėgoms, Karinėms oro pajėgoms, Karinėms jūrų pajėgoms, Jūrų pėstininkų korpusui ir Pakrančių sargybai.

Šiam ambicingesniam ir brangesniam žingsniui būtų reikalingas Kongreso pritarimas. Kai kurie Pentagono veikėjai, įskaitant buvusį gynybos sekretorių Jamesą Mattisą (Džeimsą Matisą), šiam sumanymui nepritarė ir laikė jį kuriančiu papildomą biurokratiją.

„Po „SpaceCom“ bus įkurtos Jungtinių Valstijų kosminės pajėgos kaip Jungtinių Valstijų ginkluotųjų pajėgų šeštoji rūšis“, – ketvirtadienį sakė D. Trumpas.

„Kosminės pajėgos organizuos, apmokys ir aprūpins karius, remdamos SpaceCom misiją“, – aiškino jis.

Gynybos sekretoriaus pavaduotojas kosmoso politikai Steve'as Kitay (Stivas Kitėjus) sakė, kad šis pasiūlymas ateinančiais metais galėtų būti prijungtas prie Gynybos departamento biudžeto projekto. Pasak pareigūno, toks žingsnis yra „strateginė būtinybė“.

S. Kitay sakė, kad Kinijoje ir Rusijoje „įsivaizduojama, kad kosmosas yra [amerikiečių] Achilo kulnas ir kad jie turi asimetrinį pranašumą, leidžiantį veikti prieš Jungtinių Valstijų galią“.

„Kosmosas nebus Achilo kulnas“ Jungtinėms Valstijoms, pabrėžė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

juk

jie visi Liucipierio parankiniai kaip ir marionete...

manyciau visi pasaulio zmones

turetu but suinteresuoti kuo skubiausiu visos amerikos sunaikinimu ,kol amerika nesunaikino viso pasaulio...

JANKYNAS pradejo kosmoso

militarizacija ..zmonija gali pradet skaiciuot paskutines gyvenimo zemeje minutes.........

SUSIJUSIOS NAUJIENOS