D. Trumpas: prekybos kare su Kinija laukia pergalė | Diena.lt

D. TRUMPAS: PREKYBOS KARE SU KINIJA LAUKIA PERGALĖ

Jungtinių Valstijų ūkininkai yra pagrindiniai kiaulienos ir sojos eksportuotojai, todėl jiems itin kenkia JAV prezidento Donaldo Trumpo vykdomi prekybos karai.

Be to, ūkininkus remiančios pramonės atstovai – svarbūs rinkėjai. Likus aštuoniolikai mėnesių iki prezidento rinkimų Jungtinėse Valstijose, D. Trumpas bando juos nuraminti ir išlaikyti paramą.

Tačiau prekybos barjerai toliau labai trukdo pramonei, kuri jau ir taip išgyvena sudėtingą laikotarpį dėl žemų kainų ir mažėjančių pajamų, o šie ženklai atspindi augantį nerimą.

D. Trumpas tikisi, kad Kinija toliau pirks JAV ūkininkų eksportuojamas prekes, o jeigu taip nebus, pati vyriausybė pirks javus, kad pakeltų kainas.

Apie tai paskelbta praėjus dienai po Kinijos pranešimo apie tarifus 60 mlrd. JAV dolerių vertės Jungtinių Valstijų žemės ūkio ir gamintojų prekėms. Toks yra atsakas į praėjusios savaitės D. Trumpo sprendimą padidinti tarifus 200 mlrd. JAV dolerių Kinijos prekybai.

Kaimo vietovės paprastai palaiko D. Trumpą, bet jas sukrėtė konfliktas dėl sojų pupelių eksporto į Kiniją. Pernai eksportas krito 75 proc., palyginti su 2017 metais.

Per praėjusius metus baudžiamosios priemonės buvo nukreiptos ne tik į Kiniją, bet ir į Europos Sąjungą, Kanadą bei Meksiką.

Nors daugelis vis dar remia D. Trumpą, esama ir netikrumo, o kantrybė senka dėl mažėjančių pajamų. Ūkininkai kenčia dėl pražūtingų potvynių, kurie naikina derlių ir trukdo jį auginti.

Sojų augintojai nuogąstauja dėl to, kad Kinijos ir JAV derybininkai nesusitars ir visam jų verslui kils pavojus.

Daugelis baiminasi, kad jų pirkėjai Kinijoje, kurie vienu metu įsigydavo apie trečdalį Jungtinių Valstijų sojų derliaus, gali imti daugiau jų pirkti iš Brazilijos.

Kinijos eksporto rinkos plėtrai prireikė daugiau negu 40 metų, ir jeigu prekybos konfliktas išliks, jai bus labai sunku atsigauti.

Kiti pirkėjai, tokie kaip Europos Sąjunga, gali užpildyti Kinijos paliktą nišą. Pasak D. Trumpo, vyriausybė galėtų įsigyti javų ir siųsti juos kaip paramą neturtingoms šalims.

Eksportas dabar sudaro 26 proc. visos JAV kiaulienos produkcijos, kurios didelė dalis paprastai tenka Kinijai.

D. Trumpas antradienį pažymėjo, kad Jungtinių Valstijų ir Kinijos prekybos karas turėtų baigtis jo šalies pergale, nes būtent ji visada laimi.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Būtent muitai NAUDINGI šalims, suteikia darbo vietiniams gamintojams. BET - jie trukdo tarptautiniams spekuliantams.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS