D. Trumpas reikalauja į apklausą Kongrese iškviesti informatorių | Diena.lt

D. TRUMPAS REIKALAUJA Į APKLAUSĄ KONGRESE IŠKVIESTI INFORMATORIŲ

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį pareikalavo, kad būtų paskelbta informatoriaus, dėl kurio pranešimo apie Jungtinių Valstijų lyderio skambutį Ukrainos vadovui buvo pradėtas apkaltos tyrimas, tapatybė ir jis būtų iškviestas liudyti Kongrese.

Tuo metu Kongrese pirmadienį už uždarų durų buvo apklausiama buvusi D. Trumpo patarėja Rusijos klausimais Fiona Hill (Fiona Hil).

F. Hill dirbo Nacionalinio saugumo taryboje, bet paliko D. Trumpo administraciją prieš liepos 25-ąją, kai įvyko JAV prezidento pokalbis telefonu su Ukrainos lyderiu Volodymyru Zelenskiu.

Demokratai tikisi, kad ji pasidalys savo būgštavimais dėl D. Trumpo vaidmens Ukrainos skandale, įskaitant JAV ambasadorės Kijeve Marie Yovanovitch (Mari Jovanovič) atleidimą. Ši diplomatė Kongrese liudijo praėjusią savaitę.

Liudyti iškviesta F. Hill su žurnalistais pirmadienį nebendravo. Jos apklausa turėtų tęstis kelias valandas.

Tebevykstant apkaltos tyrimui, D. Trumpas išplūdo Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto pirmininką demokratą Adamą Schiffą (Adamą Šifą), pareiškusį, kad minėtas informatorius gali neliudyti saugumo sumetimais.

D. Trumpas nekart reikalavo atskleisti skundo, kuriame sakoma, kad prezidentas galėjo piktnaudžiauti savo įgaliojimais, kai ragino Kijevą ištirti savo varžovo Joe Bideno (Džo Baideno) ir jo sūnaus Hunterio (Hanterio) veiklą Ukrainoje, autoriaus tapatybę.

Informatorius saugo JAV įstatymai, o atskleisti jų tapatybes yra nusikaltimas.

„Atrodo, kad Adamas Schiffas dabar nenori, kad tas informatorius liudytų. NE! [Jis arba ji] privalo liudyti, kad paaiškintų, kodėl taip neteisingai suprato mano pokalbį su Ukrainos [prezidentu]", – parašė D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Ar Schiffas jam liepė taip padaryti? Privalome nustatyti informatoriaus tapatybę, kad išsiaiškintume, KODĖL tai buvo padaryta JAV“, – tęsė prezidentas.

D. Trumpas nekart savo pokalbį su V. Zelenskiu yra pavadinęs „tobulu“, bet informatoriaus skunde pažymima, kad keli Baltųjų rūmų pareigūnai buvo tokie sunerimę dėl prezidento elgesio to pokalbio metu, kad siekė smarkiai apriboti prieigą prie jo įrašo.

Baltųjų rūmų paskelbtoje to pokalbio stenogramoje matyti, kad JAV prezidentas prašė V. Zelenskio „paslaugos“. Demokratai tvirtina, kad tai buvo reikalavimas ištirti J. Bideno, realiausio D. Trumpo varžovo 2020-ųjų prezidento rinkimuose, veiklą ir vieną Ukrainos bendrovę, pasamdžiusią H. Bideną.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

juk

tai akivaizdi sionistu provokacija.......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS