D. Trumpas: toks blogis kaip žudynės Teksase – priežastis ginkluotis, o ne nusiginkluoti | Diena.lt

D. TRUMPAS: TOKS BLOGIS KAIP ŽUDYNĖS TEKSASE – PRIEŽASTIS GINKLUOTIS, O NE NUSIGINKLUOTI

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) penktadienį, kelios dienos po žudynių vienoje Teksaso mokykloje atmetė raginimus sugriežtinti ginklų kontrolę ir sakė, kad doriems amerikiečiams turėtų būti leista turėti šaunamuosius ginklus, reikalingus apsiginti nuo „blogio“.

„Blogio egzistavimas mūsų pasaulyje nėra priežastis nuginkluoti įstatymus gerbiančius piliečius... Blogio egzistavimas yra viena geriausių priežasčių apginkluoti įstatymus gerbiančius piliečius“, – sakė jis Nacionalinės šaulių asociacijos (NRA) nariams.

Tokios D. Trumpo pastabos nuskambėjo NRA suvažiavime Hjustone, praėjus trims dienoms po žudynių Teksaso pradinėje mokykloje, vėl pakursčiusių diskusijas dėl ginklų kontrolės JAV.

„Įvairios kairiųjų propaguojamos ginklų kontrolės politikos priemonės niekaip nebūtų padėjusios užkirsti kelio įvykusiam siaubui. Absoliučiai niekaip“, – sakė jis.

Antradienį Teksaso valstijos Juvaldžio mieste esančioje Robbo (Robo) pradinėje mokykloje 18-metis šaulys su teisėtai įsigytu AR-15 tipo šautuvu nužudė 19 vaikų ir du suaugusiuosius – tai daugiausiai aukų pareikalavusios šaudynės mokykloje per visą valstijos istoriją.

D. Trumpas perskaitė visų 19 vaikų, kuriuos pavadino nekontroliuojamo „bepročio“ aukomis, vardus ir pavardes, o po to pareiškė, kad pastangos kontroliuoti ginklus yra „groteskiškos“.

„Visi mes, respublikonai ir demokratai, turime susivienyti visose valstijose ir visais valdžios lygmenimis, kad pagaliau sutvirtintume savo mokyklas ir apsaugotume savo vaikus. Dabar mums reikia iš pagrindų peržiūrėti visos šalies mokyklų saugumą“, – pridūrė jis.

Keli pranešėjai, įskaitant Teksaso gubernatorių Gregą Abbottą (Gregą Abotą), po antradienio tragedijos pasitraukė iš renginio kalbėtojų gretų, tačiau D. Trumpas trečiadienį patvirtino, kad neatšauks savo pasirodymo kasmetiniame NRA „Lyderių forume“.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), kuris po šaudynių išsakė priekaištų JAV ginklų lobistams, sekmadienį kartu su pirmąja ponia Jill Biden (Džil Baiden) turėtų atvykti į Juvaldį „pagedėti kartu su bendruomene“, sakė Baltųjų rūmų atstovai.

NRA laikoma galingiausia ginklų teises ginančia organizacija šalyje, nors jos įtaka sumažėjo, jai įsivėlus į teisinius ginčus, susijusius su korupcijos skandalu.

Ji atmetė daugumą iniciatyvų, kuriomis siekiama užkirsti kelią masinėms šaudynėms, įskaitant platesnę ginklų pirkėjų patikrą, nors prieš D. Trumpo kalbą pareiškė, kad auditorijos nariams nebus leidžiama nešiotis šaunamųjų ginklų.

Respublikonai Vašingtone pasiūlė ne apriboti ginklų turėjimą, o sustiprinti mokyklų saugumą, įskaitant ginkluotus sargybinius, budinčius viename įėjimo ir išėjimo punkte.

Jie taip pat kalbėjo apie būtinybę atkreipti dėmesį į psichikos sveikatą, nors kritikai atkreipė dėmesį į tai, kad kitos šalys, kuriose ginklų kontrolė yra griežtesnė, susiduria su tomis pačiomis problemomis, bet jose reguliariai nevyksta masinės šaudynės.

Ginkluoto smurto archyvo duomenimis, šiais metais Jungtinėse Valstijose įvyko 214 masinių šaudynių.

Kruvinas išpuolis Teksase įvyko po to, kai anksčiau šį mėnesį Jungtinėse Valstijose įvyko kelios masinės šaudynės.

Gegužės 14-ąją Niujorko Bafalo maisto prekių parduotuvėje aštuoniolikmetis nušovė 10 afroamerikiečių.

Šaulys, pasiskelbęs baltųjų viršenybės šalininku, dėvintis neperšaunamą liemenę ir ginkluotas šautuvu AR-15, savo išpuolį transliavo gyvai. Kaip pranešama, į tą parduotuvę nusitaikė dėl to, kad aplink ją gyvena daug afroamerikiečių.

Kitą dieną vyras užblokavo bažnyčios Laguna Vudse, Kalifornijoje, duris ir pradėjo šaudyti į taivaniečių kilmės amerikiečių bendruomenę. Jis nužudė vieną žmogų ir sužeidė penkis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

ginklai tai "gėris"

galėtų vienas tokių geriečių taikiniu pasirinkti Trumpą

taip

pritariu neabejotynai nes tai demonu provokacija kad nuginkluot zmones o po to sukist i kaleimus musu tauta irgi kaip sveicarai turetu ginklus bet tik ne prie sios saikos kai tauta tures savo valdzia kai bus isviesinti visi kgb...istai kaip pas estus tai tik tuomet atsigausim jei nieks nepuls ir busime draugiski 1 kitiems bei nesikisim i kitu valstybiu gyvenima budami garbingai neutralus ===

Anonimas

Teisingai, ponas Prezidente. UZMUSK DEMOKRATA.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS