D. Trumpas: už demokratus balsuojantys žydai nekenčia Izraelio ir savo religijos | Diena.lt

D. TRUMPAS: UŽ DEMOKRATUS BALSUOJANTYS ŽYDAI NEKENČIA IZRAELIO IR SAVO RELIGIJOS

  • 1

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį pareiškė, kad už demokratus balsuojantys žydai nekenčia Izraelio ir savo religijos, tuo sukeldamas Baltųjų rūmų ir žydų lyderių pasipiktinimo bangą.

D. Trumpo interviu buvo paklausta apie vis garsėjančią JAV demokratų kritiką Izraelio ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui) dėl jo vadovavimo karui Gazos Ruože, kur toliau auga civilių aukų skaičius.

„Iš tiesų galvoju, kad jie nekenčia Izraelio, – atsakė D. Trumpas savo buvusiam padėjėjui Sebastianui Gorkai. – Galvoju, kad jie nekenčia Izraelio. Ir Demokratų partija nekenčia Izraelio.“

D. Trumpas, kuris praėjusią savaitę praktiškai užsitikrino Respublikonų partijos nominaciją prezidento rinkimams, toliau pareiškė: „Bet kuris žydas, balsuojantis už demokratus, nekenčia savo religijos. Jie nekenčia visko, kas susiję su Izraeliu, ir jiems reikėtų gėdytis, nes Izraelis bus sunaikintas.“

Didžioji dauguma JAV žydų laiko save demokratais, bet D. Trumpas dažnai kaltina juos nelojalumu.

„Nėra pateisinimo“

Baltieji rūmai, prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) kampanija ir žydų lyderiai sureagavo iškart. 

Baltųjų rūmų atstovas Andrew Batesas (Endrius Beitsas) naujausius D. Trumpo komentarus, nepaminėdamas eksprezidento vardo, pavadino bjauria ir beprotiška antisemitine retorika.

„Visame pasaulyje padaugėjus antisemitinių nusikaltimų ir neapykantos aktų, įskaitant kruviniausią ataką prieš žydus nuo Holokausto laikų, lyderiai turi pareigą įvardyti neapykantą ir telkti amerikiečius prieš ją, – sakė A. Batesas. – Nėra pateisinimo toksiškų, neteisingų stereotipų, keliančių grėsmę bendrapiliečiams, skleidimui. Jokio.”

J. Bideno rinkimų kampanijos štabas pareiškė: „Vienintelis žmogus, kuriam čia reiktų gėdytis, yra Donaldas Trumpas.“

„Trumpas šį lapkritį vėl pralaimės, nes amerikiečiams bloga nuo jo neapykantos kupino apmaudo, asmeninių puldinėjimų ir kraštutinės darbotvarkės“, – sakė atstovas Jamesas Singeris (Džeimsas Singeris).

JAV Antidefamacijos lygos (ADL) direktorius Jonathanas Greenblattas (Džonatanas Grinblatas) sakė: „Kaltinti žydus neapykanta savo religijai, nes jie galėtų balsuoti už tam tikrą partiją, yra šmeižikiška ir akivaizdžiai neteisinga.“

„Rimti lyderiai, kuriems rūpi istorinis JAV ir Izraelio aljansas, turėtų sutelkti dėmesį į abiejų partijų paramos Izraelio valstybei stiprinimą, o ne ardymą“, – parašė jis socialiniame tinkle „X“.

Vis dažnesnė kritika

D. Trumpo komentarai pasirodė tokiu metu, kai J. Bidenas patiria vis didesnį savo partijos progresyviųjų sparno spaudimą dėl jo administracijos paramos Izraelio atsakomajam puolimui Gazos Ruože. Per šį karą, kurį išprovokavo palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ beprecedentis išpuolis Izraelio teritorijoje, jau žuvo daugiau kaip 31 tūkst. palestiniečių, skelbia šio „Hamas“ valdomo anklavo Sveikatos apsaugos ministerija.

Nors J. Bidenas ir toliau remia Izraelio teisę gintis, jis vis dažniau kritikuoja B. Netanyahu. Po savo metinio pranešimo JAV prezidentas sakė, kad jam reikia rimto pokalbio su Izraelio lyderiu, be to, kaltino B. Netanyahu labiau kenkiant nei padedant Izraeliui. „Jis turi kreipti daugiau dėmesio į nekaltas gyvybes, prarandamas dėl daromų veiksmų“, – kalbėjo J. Bidenas.

D. Trumpas atkreipė dėmesį į Senato daugumos lyderio Chucko Schumerio (Čako Šumerio), aukščiausią postą šalyje užimančio žydo, neseniai išsakytus komentarus. Praėjusią savaitę sakydamas kalbą Ch. Schumeris griežtai kritikavo tai, kaip B. Netanyahu vadovauja karui Gazos Ruože, ir įspėjo, kad civilių aukų skaičius kenkia Izraelio reputacijai pasaulyje. Jis taip pat paragino Izraelį surengti naujus rinkimus.

Nors Baltieji rūmai oficialiai atsiribojo nuo Ch. Schumerio komentarų, Senato demokratų lyderis reiškė nuomonę, vis labiau įsigalinčią J. Bideno administracijoje.

Ch. Schumeris, kuris, anot D. Trumpo, „dabar yra labai antiizraelietiškas“, atsakė apkaltindamas D. Trumpą „itin šališkomis ir neapykantos persmelktomis tiradomis“.

„Izraelio vertimas partiniu klausimu tik kenkia Izraeliui ir JAV bei Izraelio santykiams“, – tinkle „X“ rašė jis.

Tyrimų centras „Pew Research Center“ 2021 metais paskelbė, kad žydai yra tarp nuosekliausiai liberalių ir demokratus palaikančių grupių Jungtinėse Valstijose. Skelbta, kad 7 iš 10 suaugusių žydų vadino save demokratais ar linko Demokratų partijos pusėn. 2020-aisiais „Pew Research Center“ nustatė, kad beveik trys ketvirtadaliai JAV žydų nepritarė D. Trumpo darbui prezidento poste ir tik 27 proc. jį vertino teigiamai.

Amerikiečiams taip pat vis labiau nepatinka Izraelio karinė operacija Gazos Ruože, rodo tyrimų centro AP-NORC tyrimai. Sausį 50 proc. suaugusių amerikiečių sakė, kad Izraelis su kariniu atsaku Gazos Ruože nuėjo per toli. Lapkritį taip manančių amerikiečių buvo 40 procentų.

Tokią nuomonę dažniau reiškė demokratai – 6 iš 10 jų per abi apklausas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

dušanski pasekėjai

O kas juos kenčia?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS