D. Trumpo byloje dėl išžaginimo prasideda prisiekusiųjų atranka | Diena.lt

D. TRUMPO BYLOJE DĖL IŠŽAGINIMO PRASIDEDA PRISIEKUSIŲJŲ ATRANKA

  • 0

Civilinėje byloje, kurioje JAV eksprezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) bylinėjasi su buvusia garsia amerikiečių žurnaliste, kuri tvirtina, kad jis ją išprievartavo XX amžiaus dešimtajame dešimtmetyje, antradienį prasideda prisiekusiųjų atranka.

79-erių Elizabeth Jean Carroll (Elizabet Džin Kerol) teigia, kad D. Trumpas ją seksualiai prievartavo Niujorko universalinėje parduotuvėje, o po daugelio metų, kai ji paviešino šiuos kaltinimus, ją apšmeižė.

D. Trumpas, kuris susiduria su daugybe teisinių problemų, galinčių sužlugdyti jo antros prezidento kadencijos siekį 2024 metais, kaltinimus neigia.

Teismo procesas prasideda praėjus vos kelioms savaitėms po kriminalinių kaltinimų dėl pinigų už tylą vienai pornografijos žvaigždei prieš pat 2016 metų rinkimus.

E. J. Carroll, buvusi žurnalo „Elle“ skiltininkė, teigia, kad D. Trumpas ją išprievartavo prabangios „Bergdorf Goodman“ universalinės parduotuvės Penktojoje aveniu Manhatane persirengimo kabinoje XX amžiaus dešimtojo dešimtmečio viduryje.

Ji sakė, kad tai įvyko po to, kai D. Trumpas paprašė jos patarimo apsiperkant.

E. J. Carroll pirmą kartą viešai prabilo apie patirtą D. Trumpo seksualinę prievartą 2019 metais žurnalo „New York Magazine“ paskelbtoje savo knygos ištraukoje.

D. Trumpas primygtinai neigė jam mestus kaltinimus ir sakė, kad net nepažįsta E. J. Carroll. Jis taip pat teigė, kad ši moteris yra ne jo skonio ir kad ji meluoja.

2019 metais E. J. Carroll pirmą kartą padavė D. Trumpą į teismą dėl šmeižto, tačiau negalėjo įtraukti ieškinio dėl išžaginimo, nes buvo suėjęs galimo nusikaltimo senaties terminas.

Tačiau praėjusių metų lapkritį Niujorko valstijoje įsigaliojo įstatymas, suteikiantis seksualinės prievartos aukoms teisę į žalos atlyginimą praėjus keliems dešimtmečiams po išpuolių.

Įstatymas suteikė seksualinės prievartos aukoms vienerių metų laikotarpį, per kurį jos gali kreiptis į teismą dėl savo įtariamų prievartautojų, net jeigu tokio pobūdžio incidentas įvyko seniai.

E. J. Carroll advokatai pateikė pakoreguotą civilinį ieškinį ir apkaltino D. Trumpą įžeidimu veiksmu, „kai jis ją jėga išžagino ir graibė“.

Ieškinys taip pat apėmė šmeižtą dėl D. Trumpo įrašo jo tinkle „Truth Social“, kuriame eksprezidentas neigė ją išžaginęs ir pavadino E. J. Carroll „absoliučia apgavike“.

Ieškinyje prašoma nenurodomo dydžio kompensacijų už patirtą psichologinę traumą, skausmą ir kančias, orumo praradimą ir padarytą neigiamą poveikį jos reputacijai.

Nesitikima, kad D. Trumpas duos parodymus, nes E. J. Carroll advokatai teigė neketinantys jo kviesti liudyti.

Tikėtina, kad teismo procesas truks nuo vienos iki dviejų savaičių.

D. Trumpas anksčiau šį mėnesį tapo pirmuoju pareigas einančiu ar buvusiu prezidentu, kuris kada nors buvo apkaltintas nusikaltimu.

Jis taip pat tiriamas dėl pastangų panaikinti savo pralaimėjimą 2020 metų rinkimuose pietinėje Džordžijos valstijoje, įtariamo netinkamo slaptų dokumentų, paimtų iš Baltųjų rūmų, tvarkymo ir vaidmens 2021 metų sausio 6 dieną šturmuojant JAV Kapitolijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS