D. Trumpo ir J. Bideno žodžių dvikova: blogas ir blogesnis | Diena.lt

D. TRUMPO IR J. BIDENO ŽODŽIŲ DVIKOVA: BLOGAS IR BLOGESNIS

  • 12

Lapkritį vyksiantiems JAV prezidento rinkimams besiruošiantys Joe Bidenas ir Donaldas Trumpas pirmuosiuose tarpusavio debatuose apsikeitė aštriomis replikomis, kritikavo vienas kito politinę veiklą.

Didžiausia intriga

JAV politikos ekspertai dažnai kartoja: iki šiol nėra buvę, kad vienas konkretus įvykis nulemtų prezidento rinkimų baigtį. Esą rinkėjų nuomonė susiformuoja per ilgą laiką. Prieš debatus atliktose nuomonių apklausose J. Bidenas ir D. Trumpas buvo sukaupę apylygį amerikiečių simpatijų kraitį. Vis dėlto į jokius ankstesnius debatus nepanaši ketvirtadienį vykusi politikų dvikova bent kuriam laikui paveiks jų reitingus.

„Precedento neturintys debatai kaip niekas kitas sukrės lenktynes dėl Baltųjų rūmų“, – iš anksto skelbė televizija CNN, kuri ir organizavo šią dvikovą.

Kai kurie apžvalgininkai dar išvakarėse ironizavo, kad didžiausia nauda iš debatų – rinkėjai esą galės pamatyti tikrąją kandidatų į kandidatus (tikraisiais kandidatais jiedu bus paskelbti tik liepą ir rugpjūtį vyksiančiuose partijų suvažiavimuose) fizinę ir protinę būklę. D. Trumpas, kuriam ką tik sukako 78 metai, atrodo gyvesnis nei 81-ų J. Bidenas, nors kovą, sakydamas tradicinę kalbą apie Sąjungos padėtį Kongrese, šis tryško energija. Kai kurie respublikonai tąkart kalbėjo, esą prezidentas buvo prigirdytas medikamentų. Viešųjų ryšių specialistai tuo tarpu atkreipė dėmesį, kad J. Bideno kalboje buvo paspęsta spąstų – prezidentas sakė teiginius, kurie negalėjo nesukelti neigiamos respublikonų reakcijos, į kurią jis turėjo iš anksto parengtų atsakymų.

Tradicijos subtilumai

Kandidatų į prezidentus debatai – politikų, o ne JAV įstatymų leidėjų išradimas. JAV Konstitucijoje niekur neparašyta, kad kandidatai į prezidentus privalo dalyvauti debatuose. Ši tradicija kildinama iš 1858-ųjų, kai būsimasis prezidentas Abraomas Linkolnas, tuometis kandidatas į Senatą, privertė viešų ginčų nenorėjusį Stepheną A. Douglasą priimti oponento iššūkį.

Kad debatai gali būti svarbesni nei mano kandidatai, parodė 1960 m. spalį vykusi Richardo Nixono ir Johno F. Kennedy dvikova, transliuota ir per televiziją, ir per radiją. Tie amerikiečiai, kurie jų klausėsi per radiją, nugalėtoju laikė R. Nixoną, o žiūrėjusieji per televiziją laurus skyrė J. F. Kennedy.

Telegeniškasis politikos naujokas atrodė daug geriau nei prieš kameras įsitempęs, grimuotis atsisakęs R. Nixonas. Kai J. F. Kennedy laimėjo rinkimus simboline persvara, būta nuomonės, kad R. Nixonui koją pakišo būtent prastas pasirodymas debatuose. Po šios dramos kandidatai į JAV prezidentus net šešiolika metų vengė viešos žodžių dvikovos.

Kitokie nei įprasta

Ketvirtadienio debatai buvo unikalūs. Pirmą kartą juos rengė ne speciali nepartinė komisija, bet televizija – šiuo atveju tai buvo CNN. Antruosius debatus rugsėjo 10-ąją rengs kita televizija, ABC.

Paprastai visi kandidatų debatai vykdavo rudenį, arčiau lapkritį vykstančių rinkimų. Šią tradiciją sulaužė J. Bidenas, aiškindamas, esą jie turi įvykti prieš išankstinį balsavimą. Skeptikai mano, kad prezidentas norėjo rizikuoti kuo anksčiau, kad iki rinkimų galimi liapsusai pasimirštų.

Ketvirtadienio debatai truko 90 minučių su dviem reklaminėmis pertraukomis po tris minutes, per kurias politikai negalėjo bendrauti su savo asistentais. Visą šį laiką nei J. Bidenas, nei D. Trumpas negalėjo naudotis jokia kita informacine medžiaga, išskyrus savo atmintyje saugomas žinias. Debatų metu politikai galėjo turėti bloknotą ir rašiklį, tačiau jokių kitų ruošinukų su statistika ar panašia pagalbine informacija.

Diskusijos prasidėjo ne nuo prisistatymo, bet iškart nuo klausimų. Kandidato atsakymui buvo skirtos dvi minutės, oponentas turėjo vieną minutę atsakymui, o tas, kuriam buvo užduotas klausimas, gavo minutę atsakyti į atsakymą. Kol kalbėjo vienas kandidatas, kito mikrofonas buvo išjungtas. Debatų metu studijoje nebuvo žiūrovų, tad politikai negalėjo suprasti, kokią žmonių reakciją sukelia jų žodžiai.

Nors gali atrodyti, kad šios taisyklės naudingos vienam kuriam kandidatui, su jomis sutiko abiejų politikų komandos, matyt, įsitikinusios, kad tiek D. Trumpas, tiek J. Bidenas yra politikos didmeistriai, galintys greitai reaguoti į oponento puolimą, tinkamu metu įterpti efektingas frazes ar pažadus, kurie jau kitą dieną taps socialinių tinklų memais.

Po tokių debatų logiškiausia būtų, jei demokratai kandidatu nominuotų ne J. Bideną, bet viceprezidentę Kamalą Harris, tačiau ji yra dar nepopuliaresnė už J. Bideną.

Emocijos liejosi laisvai

CNN būstinėje Atlantoje surengti debatai transliuoti 9 val. vakaro JAV rytų pakrantės laiku, kai Lietuvoje brėško penktadienio rytas.

Eidami prie savo podiumų politikai nepaspaudė vienas kitam rankos.

D. Trumpas rinkosi aršų puolimą, norėdamas savo įpėdinį Baltuosiuose rūmuose apkaltinti nesėkme ekonomikoje ir pasaulinėje arenoje. J. Bidenas bandė gintis, bet jo kalba buvo neryžtinga, jis kalbėjo greitai, trūkinėjančiu balsu ir kelis kartus neaiškiai ištarė žodžius.

Oponentui kalbant, J. Bidenas dažnai žiūrėjo žemyn, pasisakydamas vis prarasdavo minties giją. Prezidentas, kuris, kaip pranešama, buvo peršalęs, bandė smogti oponentui aiškiai surepetuotomis replikomis, norėdamas milijonams televizijos žiūrovų priminti, kad D. Trumpas būtų pirmasis nuteistasis Baltuosiuose rūmuose.

„Pagalvok apie visas savo civilines sankcijas. Kiek milijardų dolerių civilinių baudų esi skolingas už tai, kad viešoje vietoje priekabiavai prie moters, ir už tai, kad naktį, kai tavo žmona buvo nėščia, turėjai lytinių santykių su pornožvaigžde? – kalbėjo dabartinis prezidentas. – Tavo moralė panaši į benamės katės“, – pridūrė jis.

D. Trumpas, realybės šou veteranas, kalbėjo garsiai, skubėdamas pateikti ilgą sąrašą nusiskundimų dėl J. Bideno politinės veiklos. „Gėda, kas nutiko mūsų šaliai per pastaruosius ketverius metus, – sakė D. Trumpas. – Draugauju su daugeliu žmonių. Jie negali patikėti tuo, kas nutiko JAV. Mes nebesame gerbiami.“

Jis stengėsi pasinaudoti J. Bideno kalbos nerišlumu ir kartą teigė: „Aš tikrai nežinau, ką jis pasakė to sakinio pabaigoje. Nemanau, kad ir jis žino, ką pasakė.“

Per debatus nebuvo išvengta ir asmeniškumų. J. Bidenas prisiminė, kaip D. Trumpas išsilaipinimo Normandijoje metu žuvusius karius pavadino „mulkiais“ ir paminėjo savo paties sūnų Beau, kuris tarnavo Irake ir vėliau mirė nuo vėžio.

„Mano sūnus nebuvo nevykėlis, nebuvo mulkis. Pats tu mulkis. Pats tu nevykėlis“, – kalbėjo J. Bidenas.

D. Trumpas neigė taip sakęs ir kelis kartus apkaltino J. Bideną, kad jo remarkos yra nenuoseklios.

Amerikiečiams svarbios temos

Paklaustas apie nemažėjančią infliaciją, J. Bidenas tuojau pat užsipuolė D. Trumpą, sakydamas: „Turime pažvelgti į tai, kas man atiteko, kai tapau prezidentu“.

„Turėjome laisvai krentančią ekonomiką. Pastangos suvaldyti pandemiją buvo labai prastos, daug žmonių mirė. O jis tik kalbėjo visokias nesąmones – susišvirkškite baliklio sau į ranką“, – sakė jis, omenyje turėdamas D. Trumpo patarimus, kuriuos šis dalijo COVID-19 pandemijos metu.

D. Trumpas pareiškė vadovavęs „geriausiai ekonomikai mūsų šalies istorijoje“. „Mums dar niekada taip gerai nesisekė. Visi buvo apstulbę, kitos šalys mus mėgdžiojo“, – sakė jis.

J. Bidenas atšovė: „Geriausia ekonomika pasaulyje? Jis vienintelis taip mano.“

Kalbėdamas apie globalius įvykius, D. Trumpas apkaltino rinkėjų kritikos dėl Izraeliui teikiamos pagalbos sulaukiantį J. Bideną, kad šis nepadeda žydų valstybei „užbaigti darbą“ kovoje su „Hamas“. „Jis nenori to padaryti. Jis praktiškai tapo palestiniečiu, bet jie jo nemėgsta, nes jis labai blogas, silpnas palestinietis“, – kalbėjo D. Trumpas.

D. Trumpas J. Bideno pasitraukimą iš Afganistano pavadino „gėdingiausiu momentu mūsų šalies istorijoje“ ir pareiškė, kad tai paskatino Rusiją užpulti Ukrainą.

Kita vertus, J. Bidenas atkreipė dėmesį, kad jis buvo pirmasis šių laikų prezidentas, kuriam vadovaujant JAV kariams užsienyje negrėsė pavojus.

D. Trumpas apkaltino dabartinį prezidentą dėl karo Ukrainoje ir paragino Europą didinti pagalbos Kyjivui finansavimą. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „taip ir nebūtų užpuolęs Ukrainos“, jei Jungtinės Valstijos „būtų turėjusios tikrą prezidentą“, sakė D. Trumpas. Jis dar kartą pareiškė, kad sugebėtų „išspręsti“ karo klausimą, jei būtų perrinktas, ir tą padarytų dar iki jo inauguracijos sausio 20 d. Tačiau kaip tai padarytų, nepaaiškino.

Išvakarėse iš D. Trumpo komandos buvo nutekintos žinios, esą grasindamas nebeteikti karinės pagalbos jis pasiūlytų Ukrainai sėsti prie derybų stalo, o Maskvą spaustų derėtis aiškindamas, kad priešingu atveju Kyjivui suteiks dar daugiau karinės paramos. Per debatus paklaustas, ar Rusijos sąlygos karui užbaigti yra priimtinos, D. Trumpas atsakė, kad ne.

Kai buvo jo eilė kalbėti, J. Bidenas V. Putiną dar kartą pavadino „karo nusikaltėliu“. „Jis nužudė tūkstančių tūkstančius žmonių“, – kalbėjo prezidentas, perspėdamas, kad vien Ukraina Rusijos vadovas neapsiribotų.

Politikai taip pat surėmė ietis dėl abortų ir imigracijos – jų rinkėjams svarbių klausimų.

J. Bidenas, puldamas D. Trumpą dėl to, kad paskyrė Aukščiausiojo Teismo teisėjus, panaikinusius nuosprendį byloje „Roe vs. Wade“, pagal kurį visoje šalyje galiojo teisė į abortą, pasakė: „Tai, ką padarei, yra siaubinga“.

Pareiškęs, kad smurtas per lapkritį įvyksiančius JAV prezidento rinkimus būtų nepriimtinas, D. Trumpas atsisakė besąlygiškai priimti būsimo balsavimo rezultatus. Jis buvo triskart paklaustas, ar priimtų rinkimų rezultatus, kol šis pagaliau teikėsi tiesiai atsakyti į klausimą, sakydamas: „jei tai sąžiningi, teisėti ir geri rinkimai – žinoma“.

Demokratai sukrėsti?

Su įtampa lauktus debatus JAV politikos analitikai įvertino neslėpdami nerimo dėl prasto J. Bideno pasirodymo.

Naujienų agentūros CNN politikos apžvalgininkas ir specialusis buvusio prezidento Baracko Obamos patarėjas Vanas Jonesas J. Bideno pasirodymą pavadino „skausmingu“. „Jis stengiasi, kaip tik gali. Tačiau šiąnakt jo laukė išbandymas, per kurį jis turėjo susigrąžinti šalies ir savo rinkėjų pasitikėjimą. Jam tai nepavyko“, – kalbėjo V. Jonesas.

Pradėdamas po debatų surengtą diskusiją, vyriausiasis naujienų agentūros CNN nacionalinis korespondentas Johnas Kingas sakė, kad po „nykaus“ J. Bideno pasirodymo dabar „Demokratų partijoje kilo gili, didelė ir labai agresyvi panika“. Dėl to kai kurie partijos nariai esą kalbasi apie galimybę paprašyti J. Bideno pasitraukti, sakė J. Kingas.

Kate Bedingfield, buvusi J. Bideno komunikacijos direktorė, pripažino, kad prezidento pasirodymas debatuose buvo tikrai nuviliantis. „Nemanau, kad būtų galima padaryti kitokią išvadą“, – teigė ji CNN po debatų.

Kai kurie ekspertai mano, kad po tokių debatų logiškiausia būtų, jei rugpjūtį vyksiančiame suvažiavime demokratai kandidatu nominuotų ne J. Bideną, bet viceprezidentę Kamalą Harris, tačiau ji yra dar nepopuliaresnė už J. Bideną.

Kad ir kokią taktiką pasirinktų abi partijos, vargu, ar po ketvirtadienio debatų amerikiečiai pakeis savo nuomonę – dauguma abu potencialius kandidatus laiko per senais ir nė vieno iš jų nenori matyti Baltuosiuose rūmuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Onė

Tokia didelė šalis (oho Amerika)deja net neturi normalaus kandidato.

Netiesa

Musu prezas sukure gerove artejam prie Deutschland

tas pats scenarijus

na brangus lietuviai mes juk irgi i prezidentus isrinkome viena bloga is blogesniojo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS