D. Trumpo kalba Finikse išprovokavo demonstrantų agresiją | Diena.lt

D. TRUMPO KALBA FINIKSE IŠPROVOKAVO DEMONSTRANTŲ AGRESIJĄ

  • 0

Arizonos mieste Finikse antradienį apsilankiusio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pasakyta kalba išprovokavo taikių protestų, bet vienas jų peraugo į demonstrantų susirėmimą su policija.

Keliems žmonėms pareigūnus apmėčius akmenimis ir buteliais, policija pipirinėmis dujomis stengėsi išvaikyti susirinkusią minią.

Neramumų kilo antradienį jau sutemus. Protestuotojai susirėmė su policijos pareigūnais šalia konferencijų centro, kur šalies prezidentas sakė kalbą. Protestuotojai kosėdami ėmė bėgti iš tos vietos, kai vienas policininkas per garsiakalbį iš sraigtasparnio liepė žmonėms skirstytis.

Pareigūnai buvo priversti panaudoti pipirines dujas, nes keli protestuotojai mėtė pareigūnų link akmenis ir butelius bei leido dujas, sakė Finikso policijos atstovas Jonathanas Howardas (Džonatanas Hovardas). Pranešimų apie sužeistuosius arba suimtuosius kol kas negauta.

Susirėmimas prasidėjo tik pasibaigus D.Trumpo kalbai. Kiek vėliau prie konferencijų centro dar būriavosi demonstrantai.

Pareigūnai buvo itin budrūs stebėdami, kaip tvyrant didelei kaitrai tūkstančiai žmonių rinkosi į pirmąjį D. Trumpo politinį mitingą nuo smurto protrūkio Šarlotsvilyje Virdžinijoje. Protestuotojai užplūdo centrines Finikso gatves ir skelbė įvairius šūkius. Buvo užfiksuoti keli demonstrantų susirėmimai su respublikono prezidento šalininkais, bet šie protestai daugiausiai buvo taikūs.

Iki D. Trumpo kalbos pradžios nebuvo kilę jokių didesnių incidentų ir niekas nebuvo areštuotas, pranešė policija.

Finikso policija stengėsi laikyti priešingų pažiūrų protestuotojus už barikadų skirtingose gatvės pusėse. Pareigūnai turėjo priemonių riaušėms malšinti ir buvo ginkluoti pistoletais.

Vietos pareigūnai ėmėsi sugriežtintų saugumo priemonių po įvykių Šarlostvilyje, pareikalavusių vienos moters gyvybės. Prezidentas praėjusią savaitę pareiškė, kad dėl susirėmimų tarp baltųjų nacionalistų ir neonacių bei jų priešininkų kaltos abi pusės.

Finikso meras Gregas Stantonas (Gregas Stentonas) netgi bandė įtikinti prezidentą nerengti jo mieste mitingo praėjus tik kiek daugiau nei savaitei po neramumų Virdžinijoje.

„Toksiškas Trumpas“, – skelbė vienas protestuotojų plakatas, nukreiptas į prezidento šalininkus, lūkuriavusius prie Finikso konferencijų centro.

„Uždarykit jį“, – buvo rašoma kitame plakate, turint galvoje pernai per rinkimų kampaniją skelbtus D. Trumpo pažadus įkalinti savo varžovę demokratę Hillary Clinton (Hilari Klinton).

Finikso gyventojas Dillonas Scottas (Dilonas Skotas), per rinkimus balsavęs už H. Clinton, sakė atėjęs išreikšti nepasitenkinimo, kad D. Trumpas ilgai delsė pasmerkti rasizmą po Šarlotsvilio įvykių.

„Niekam neturėtų būti leista išvengti to, ko išvengia jis, ypač politiko poste“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu protestuotojų grupė skandavo: „Netinkama istorijos pusė!“

Kai kurie D. Trumpo šalininkai prie konferencijų centro pradėjo rinktis dar prieš auštant, nors pats renginys prasidėjo tik 19 valandą vietos (trečiadienį 5 val. Lietuvos) laiku.

„Atgrasus visais įmanomais atžvilgiais“

D. Trumpo šalininkas Randy Hutsonas (Rendis Hatsonas), į atsargą išėjęs policijos pareigūnas, norėdamas patekti į prezidento mitingą, eilėje stovėjo daugiau kaip septynias valandas.

„Jis yra pirmas prezidentas mano gyvenime, kuris, jaučiu, kalba, ką galvoja, ir kalba iš širdies, – teigė jis. – Jis sako, kas turi būti pasakyta.“

Ant kai kurių prezidento priešininkų plakatų buvo pavaizduotas D. Trumpas su ūsais, panašiais į nacių lyderio Adolfo Hitlerio. Trys respublikono šalininkai savo ruožtu įžeidinėjo lotynų amerikiečius protestuotojus nepagarbiomis replikomis apie imigrantus ir mojavo plakatais su antimusulmoniškais šūkiais ir judėjimo „Black Lives Matter“ (Juodaodžių gyvybės svarbios) ženklais.

Prie konferencijų centro nusidriekus eilei abi grupės skandavo savo šūkius, įsiplieskė keli konfliktai. Vienu metu apsistumdė vienas D. Trumpo šalininkas ir oponentas.

Johnas Brownas (Džonas Braunas) iš D. Trumpo oponentų grupės, pasivadinusios „Redneck Revolt“ (Prasčiokų sukilimas), dėvėjo karininko uniformą, o jam prie krūtinės buvo pritvirtintas Kalašnikovo automatas. Jis ir dar keletas bendraminčių stovėjo maždaug už 10 metrų nuo protestuotojų barikados.

J.Brownas teigė, kad jie atėjo apsaugoti D.Trumpo oponentų ir protestuoti prieš fašizmą.

„Jis man atgrasus visais įmanomais atžvilgiais“, – pareiškė jis.

Mitingui prasidėjus, oro temperatūra siekė 38 laipsnius Celsijaus.

Finikso priešgaisrinio departamento atstovas kapitonas Robas McDade'as (Robas Makdeidas) sakė, kad iki 18 valandos vietos (trečiadienio 4 val. Lietuvos) laiku suteikė pagalbą 48 perkaitusiems žmonėms. Jis sakė, kad dvi moterys buvo nuvežtos į ligoninę.

Valstijos demokratai ragino žmones, norėjusius išreikšti nepritarimą prezidento politikai rinktis į miesto žodžio laisvės zoną, įkurtą netoli to centro, kur vyko D. Trumpo susitikimas su šalininkais.

Finikso meras G. Stantonas išreiškė viltį, kad protestuotojai elgsis „civilizuotai, pagarbiai ir taikiai“. Policijos viršininkė Jeri Williams (Džeri Viljams) sakė, kad bus remiama 1-osios konstitucijos pataisos užtikrinama žodžio laisvė, bet nusikalstamo elgesio pareigūnė žadėjo netoleruoti.

GALERIJA

  • D. Trumpo kalba Finikse išprovokavo demonstrantų agresiją
  • D. Trumpo kalba Finikse išprovokavo demonstrantų agresiją
  • D. Trumpo kalba Finikse išprovokavo demonstrantų agresiją
  • D. Trumpo kalba Finikse išprovokavo demonstrantų agresiją
  • D. Trumpo kalba Finikse išprovokavo demonstrantų agresiją
  • D. Trumpo kalba Finikse išprovokavo demonstrantų agresiją
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS