D. Trumpo kandidatas į žvalgybos koordinatorius kursto diskusijas dėl politizavimo | Diena.lt

D. TRUMPO KANDIDATAS Į ŽVALGYBOS KOORDINATORIUS KURSTO DISKUSIJAS DĖL POLITIZAVIMO

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimas siūlyti į šalies žvalgybos bendruomenę prižiūrinčio pareigūno postą mažai patirties turintį Johną Ratcliffe'ą skatina susirūpinimą dėl itin svarbių nacionalinio saugumo sprendimo potencialaus politizavimo.

D. Trumpas sekmadienį paskelbė sprendimą siūlyti respublikoną Atstovų Rūmų narį J. Ratcliffe'ą (Džoną Ratklifą) kaip pamainą nacionalinės žvalgybos direktoriui Danui Coatsui (Denui Koutsui), pastaruosius dvejus metus koordinavusiam JAV žvalgybos bendruomenę sudarančių 17 agentūrų darbą.

Prezidentas respublikonas neretai ignoruodavo arba statydavo į keblią padėtį šalies žvalgybos vadovus. Be kita ko, jis vengdavo juos informuoti apie savo planus dėl santykių su Rusija.

D. Coatso darbo pabaiga nebuvo staigmena, bet sprendimas jį pakeisti J. Ratcliffe'u įstatymų leidėjams sukėlė susirūpinimą. „Esu itin susirūpinęs, kai atrodo, kad prezidentas mėgina ieškoti žmogaus, kuris būtų politinis lojalistas, o ne nepriklausomas balsas, atstovaujantis žvalgybos bendruomenei“, – kalbėdamasis su televizija CNN sakė demokratas senatorius Johnas Warneris (Džonas Vorneris).

Kai kurie aukšto rango respublikonai šį paskyrimą vertina atsargiai. Dalis laikosi nuomonės, kad į J. Ratcliffe'o, nepaisant jo patirties stygiaus, rekomendacijas D. Trumpas labiau įsiklausys negu į D. Coatso.

„Nepažįstu Johno, bet tikiuosi su juo susipažinti“, – sakė šią kandidatūrą turėsiančio svarstyti Senato žvalgybos komiteto pirmininkas respublikonas Richardas Burras (Ričardas Beras).

Dažnas „Fox News“ svečias

D. Coatsas neslėpdavo nepritariantis daugeliui D. Trumpo sprendimų dėl svarbių saugumo reikalų. Dėl šios priežasties buvęs senatorius ir JAV ambasadorius Vokietijoje pelnė įvairios pakraipos politikų pagarbą.

Tuo metu J. Ratcliffe'as, jau ketverius metus dirbantis Atstovų Rūmuose, pastaruoju metu tapo žinomas kaip uolus prezidento gynėjas.

Scanpix nuotr.

Kaip ir daugelis kitų D. Trumpo pasiūlytų kandidatų, jis dažnai svečiuojasi televizijoje „Fox News“, kur neretai kalba apie sąmokslo teorijas, populiarias konservatyviojoje stovykloje. Pavyzdžiui, jis kelia prielaidą, kad specialiojo prokuroro Roberto Muellerio (Roberto Miulerio) vadovautas tyrimas dėl Rusijos kišimosi į rinkimus buvo glaudžius ryšius su JAV žvalgyba palaikančių demokratų politinis užsakymas.

„Taigi, ar tyrimas dėl Trumpo iš tikrųjų buvo surengtas dėl nacionalinio saugumo, ar jis buvo politiškai motyvuotas?“, – praeitais metais kalbėjo J. Ratcliffe'as.

Šis požiūris, visiškai prieštaraujantis JAV žvalgybos vadovų vertinimams, gali būti itin neparankus žvalgybos bendruomenei, kurios santykiai su D. Trumpu visuomet buvo įtempti.

Buvęs miestelio meras

53 metų J. Ratcliffe'as perims itin svarbų postą: be kita ko, jis bus atsakingas už Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV), Nacionalinio saugumo agentūros (NSA), Federalinio tyrimų biuro (FTB), Pentagono ir kitų tarnybų siunčiamos informacijos apjungimą ir apibendrinimą teikiant kasdienes ataskaitas prezidentui.

Nacionalinės žvalgybos direktorius sprendžia, kurios grėsmės ir rizikos šaliai yra prioritetinės trumpuoju ir ilguoju laikotarpiu. Visi ankstesni šį postą užėmę asmenys anksčiau buvo dirbę diplomatinėje tarnyboje, glaudžiai susijusioje su saugumo bei kariniais reikalais, buvo aukšto rango Pentagono pareigūnai arba žvalgybos agentūrų vadovai. Tuo metu J. Ratcliffe'as turi mažai kuo pasigirti: prieš 2015 metais pradėdamas darbą Kongrese jis aštuonerius metus buvo mažo, bet labai turtingo Dalaso priemiesčio meras, taip pat vienus metus dirbo federaliniu prokuroru.

„Ratcliffe'as būtų pirmasis DŽD, neturintis reikšmingos žvalgybininko arba ambasadoriaus patirties“, – sakė buvęs CŽV direktoriaus pavaduotojas Johnas McLaughlinas (Džonas Maklolinas).

Atėjus į valdžią D. Trumpui žvalgybos bendruomenei neretai kildavo rūpesčių dėl politizavimo. Pačioje kadencijos pradžioje jis neigė nacionalinės žvalgybos direktoriaus ataskaitą, kurioje sakoma, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas suteikė leidimą kištis į 2016 metų JAV prezidento rinkimus, siekiant pakenkti D. Trumpo varžovei Hillary Clinton (Hilari Klinton).

Prasidėjus abejonėms, ar prezidentas buvo teisėtai išrinktas, D. Trumpas tvirtino, kad yra puolamas „nusikalstamos valstybės valstybėje“ veikėjų. D. Trumpas taip pat atmesdavo žvalgybos išvadas dėl Šiaurės Korėjos ir Irano, skelbdamas savo paties „faktus“.

Hiperpolitizuotas laikmetis

Anksčiau šį mėnesį nacionalinės žvalgybos direktoriaus pavaduotoja Susan Gordon (Sjuzan Gordon) sakė, kad D. Coatso nepriklausomumas buvo svarbus veiksnys esant dabartinei politinei aplinkai.

„Žvalgybos bendruomenė sugebėjo išlikti susitelkusi į savo darbą, nes jis išlieka nešališkas, net kai tai yra nepopuliaru“, – pareigūnė sakė televizijai „CBS News“. „Esama kažko didinga žmonėse, suprantantiems pasaulį, kaip jį supranta žvalgybos pareigūnai“, – pridūrė S. Gordon.

„Šiuo metu tai tapo sudėtinga, nes šis laikmetis yra hiperpolitizuotas. Ir dėl to yra sunku, nes visi esame rimti žmonės, tiesiog mėginantys išspręsti kai kuriuos išties rimtus klausimus“, – pabrėžė ji.

J. Ratcliffe'as nuo sausio dirba Atstovų Rūmų žvalgybos komitete, bet kol kas šiomis pareigomis naudojosi vien ginti D. Trumpo politikai, o ne užmegzti ryšiams su žvalgybos bendruomene.

Demokratai leido suprasti, kad priešinsis jo kandidatūrai. „Kongreso narys Ratcliffe'as yra šališkiausias ir menkiausiai kvalifikuotas asmuo, kada nors pasiūlytas dirbti nacionalinės žvalgybos direktoriumi“, – sakė Senato žvalgybos komiteto narys Ronas Wydenas (Ronas Vaidenas).

„Patvirtinti šį asmenį reikštų palaikyti šios administracijos užmojus politizuoti mūsų žvalgybos agentūras. Dabar – pavojingas metas, ir Amerikai reikia kiek įmanoma labiausiai kvalifikuotų ir objektyviausių žmonių mūsų žvalgybos agentūroms vadovauti“, – pabrėžė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS