D. Trumpo kandidatė į JAV Aukščiausiąjį Teismą atsakė į opius senatorių klausimus | Diena.lt

D. TRUMPO KANDIDATĖ Į JAV AUKŠČIAUSIĄJĮ TEISMĄ ATSAKĖ Į OPIUS SENATORIŲ KLAUSIMUS

JAV prezidento Donaldo Trumpo pasiūlyta kandidatė į Aukščiausiojo Teismo teisėjus Amy Coney Barrett antradienį pareiškė, kad neturi griežto požiūrio į opiausius teisinius klausimus, demokratams vaizduojant jos nominavimą kaip dabartinio prezidento priemonę apriboti abortus ir atšaukti ankstesnio valstybės vadovo inicijuotą sveikatos apsaugos programą.

Antrą kandidatūros svarstymo dieną A. C. Barrett, kurios paskyrimas tvirtai pakreiptų Aukščiausiąjį Teismą dešinėn, įstatymų leidėjams sakė, kad svarstydama šiuos istorinius sprendimus atsiribotų nuo savo asmeninių ir religinių įsitikinimų.

Tačiau 48 metų uoli katalikė neišvengė Senato teismų komitete esančių demokratų kaltinimų, esą ji buvo pasirinkta, kad D. Trumpas galėtų įgyvendinti savo svajonę atšaukti savo pirmtako Baracko Obamos priimtą Prieinamos sveikatos priežiūros įstatymą (Affordable Care Act, ACA), dar vadinamą „Obamacare“, užtikrinusį prieinamas sveikatos paslaugas milijonams draudimo neturinčių amerikiečių.

Pasak demokratų, jos nominavimu siekiama, kad teismas panaikintų savo istorinę nutartį 1973 metų byloje „J. Roe prieš H. Wade'ą“, užtikrinančią moterų teisę į abortus.

„Prezidentas Trumpas pažadėjo paskirti Aukščiausiojo Teismo teisėją... kuri į gabalus sudraskys Prieinamos sveikatos priežiūros įstatymą“, – kandidatei sakė Demokratų partijos kandidatė į viceprezidentus Kamala Harris.

Pasak jos, ACA lengvatos priklauso „nuo šios vietos ir nuo šio svarstymo rezultatų“.

Aš niekam nieko nežadėjau. Nesu niekam angažavusis

Tačiau po daugiau nei devynias valandas trukusio klausymo Senate A. C. Barrett tvirtai laikėsi savo pozicijų.

„Aš niekam nieko nežadėjau. Nesu niekam angažavusis“, – tvirtino ji.

„Teisėjai negali vieną dieną nubudę pareikšti: „Turiu veiksmų planą. Man patinka šautuvai, man nepatinka šautuvai,  man patinka abortai, man nepatinka abortai“ – ir, įžengę kaip karalienės, primesti savo valią pasauliui“, – kalbėjo kandidatė.

„Tai nėra Amy įstatymai, tai yra Amerikos žmonių įstatymai“, – pareiškė ji.

Konservatorių pasirinkimas

Praėjusį mėnesį mirus liberalių pažiūrų teisėjai Ruth Bader Ginsburg devynis narius turinčiame teisme atsirado laisva vieta. D. Trumpas skuba ją užpildyti per patį prezidentinės rinkiminės kampanijos kovų su demokratų kandidatu Joe Bidenu įkarštį.

Visuomenės gerbiama konservatyvių pažiūrų Notr Damo universiteto Teisės mokyklos teisės profesorė turi tik trejų metų teisėjos darbo patirtį apeliaciniame teisme. Konservatoriai ją palaiko už tai, kad ji asmeniškai pasisako prieš abortus.

Abejonių beveik nekelia tai, kad po dar dviejų dienų klausymo teisėją patvirtins respublikonų kontroliuojamas komitetas, o Senatas tai padarys iki spalio pabaigos.

„Aš tiesiog noriu padėkoti prezidentui Donaldui Trumpui už tai, kad padarė vietos prie stalo žmogui, kuriam negėda kovoti už gyvybę, kuris renkasi tikėjimą, tačiau taip pat supranta skirtumą tarp asmeninių įsitikinimų ir teisėjavimo“, – sakė JAV Senato Teismų komiteto pirmininkas Lindsey Grahamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Karolis

Ydomus faktas,tikėjimo išpažinimas kliūtis.Vis pabrėžia,kad katalikė.Jeigu būtų musulmone ar transeksuales,būtų normalu.XXI amžiaus Keistenybės.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS