Iš D. Trumpo Maskva naudos neišpešė, o su J. Bidenu bus dar blogiau | Diena.lt

IŠ D. TRUMPO MASKVA NAUDOS NEIŠPEŠĖ, O SU J. BIDENU BUS DAR BLOGIAU

Kaip teigia šveicarų leidinys „Tages-Anzeiger“, Vladimirui Putinui teko nelengvi metai, kai Baltuosiuose Rūmuose šeimininkavo Donaldas Trumpas, bet kai juose įsikurs Joe Bidenas, Maskvai ateis dar sunkesni laikai.

Leidinys primena, kad J. Bidenas lankėsi Maskvoje 2011 m., kai V. Putinas laikinai buvo pakeitęs prezidento postą į premjero kėdę. Vėliau J. Bidenas pasakojo, kad ekskursijos po Kremlių metu jie stovėjo visai greta ir J. Bidenas pasakė: „pone ministre pirmininke, aš žiūriu į jūsų akis ir galvoju, kad jūs neturite sielos“. V. Putinas nusišypsojo ir atsakė: „mes suprantame vienas kitą“.

Šveicarų leidinio nuomone, šis epizodas leidžia spėti, ko iš J. Bideno laukia Maskva – aštresnės kritikos ir griežtesnių sankcijų. Kita vertus, J. Bideno prezidentavimo metu, santykiai tarp valstybių veikiausiai bus labiau nuspėjami.

Pažymima, kad pastaruosius JAV prezidento rinkimus Kremlius stebėjo daug pasyviau, o V. Putinas vengė 2016 m. stiliaus pasisakymų apie tai, kuris kandidatas būtų geresnis Maskvai. Galbūt todėl, kad jis pats negalėjo atsakyti, kuris iš kandidatų būtų Rusijai mažiau palankus.

Anot šveicarų leidinio, Maskvos akyse D. Trumpas tapo prezidentu, nesilaikiusiu duotų pažadų, o J. Bidenas taps prezidentu, kuris apskritai nieko nežadės ir tik didins spaudimą. Taigi, greičiausiai vėl bus kalbama apie JAV – Rusijos santykių dugną.

Maskva tikėjosi, kad D. Trumpas pagerins dvišalius santykius, labiau akcentuos ekonominį bendradarbiavimą ir leis Rusijai padidinti jos svorį tarptautinėje arenoje. Tačiau nieko panašaus neįvyko ir šiandien Rusija tik skundžiasi, kad D. Trumpo administracija 46 kartus skelbė naujas sankcijas arba pratęsinėjo jau veikiančių galiojimą.

Ir tai dar ne viskas, rašo „Tages-Anzeiger“: D. Trumpas išvedė JAV iš Rusijai naudingų susitarimų dėl ginkluotės ir įvedė sankcijas dujotiekiui „Nord Stream 2“. Šiais klausimais Maskva gali turėti vilčių, nes J. Bidenas veikiausiai mėgins taisyti santykius su partneriais Europoje ir sušvelnins spaudimą dėl Rusijai itin svarbaus dujotiekio.

Kita vertus, teigiama publikacijoje, J. Bidenas taisys tuos santykius, kurių pagerėjimo Rusija visai nenori matyti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Maskva by.....y dejo ant Trumpo

o ant sio suvaikejusio krepelio dviguba pades......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS