D. Trumpo socialinio tinklo paskyroje – vaizdo įrašas, kuriame minimas „suvienytas reichas“ | Diena.lt

D. TRUMPO SOCIALINIO TINKLO PASKYROJE – VAIZDO ĮRAŠAS, KURIAME MINIMAS „SUVIENYTAS REICHAS“

Donaldo Trumpo paskyroje socialiniame tinkle „Truth Social“ pirmadienį pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti hipotetinės antraštės, kalbančios apie „suvienytą reichą“, jei jis laimės 2024 m. JAV prezidento rinkimus.

„Kas bus, kai Donaldas Trumpas laimės? Kas laukia Amerikos?“ – klausia balsas, įgarsinęs 30 sekundžių trukmės vaizdo įrašą, kuriame rodomos įvairios išgalvotos antraštės, kalbančios apie Amerikos klestėjimą.

Tarp antraščių „Ekonomika klesti!“ ir „Siena – uždaryta“ matyti viena antraštė, kurioje minimas „suvienyto reicho sukūrimas“.

Nors vaizdo įraše nėra jokių tiesioginių nuorodų į nacius, žodis „reichas“ dažnai naudojamas kalbant apie nacistinės Vokietijos Trečiąjį Reichą. Šiame įraše, kuriame, regis, yra nukopijuotų ir įklijuotų teksto gabalų, skirtų užpildyti „laikraščio“ foną, taip pat minimas Pirmasis pasaulinis karas. Atrodo, kad antraštėje apie „suvienytą reichą“ kalbama apie 1871 m. įvykusį Vokietijos suvienijimą.

Leidinys „Politico“ skelbė, kad prieš įrašo paskelbimą D. Trumpo darbuotojas nepastebėjo žodžio „reichas“.

Vaizdo įrašas pasirodė tuo metu, kai buvęs lyderis vis bando vaizduoti, kad dabartinis prezidentas Joe Bidenas nesugeba pažaboti antisemitizmo Jungtinėse Valstijose, didėjant įtampai, kurią pakurstė karas Gazos Ruože.

Jis konkrečiai pasako Amerikai, ką ketina daryti, jei grįš į valdžią: kaip diktatorius vadovaus „suvienytam reichui“.

Pats D. Trumpas yra kritikuojamas už tai, kad pasitelkia naciams būdingą retoriką – jis, be kita ko, vis apibūdina imigrantus kaip „kenkėjus“, kurie esą „nuodija“ JAV kraują.

Būdamas prezidentu D. Trumpas 2017 m. apibūdino kai kuriuos neonacių protestuotojus, dalyvavusius smurtinėse demonstracijose Šarlotsvilyje (Virdžinijos valstija) ir skandavusius „žydai mūsų nepakeis“, kaip „labai gerus žmones“. Maža to, jis savo rezidencijoje Floridos valstijoje yra vakarieniavęs su baltųjų nacionalistais.

Į naująjį vaizdo įrašą sureagavo J. Bideno kampanija. Pasak jos, D. Trumpas jau kurį laiką pasižymi antisemitiniu elgesiu.

„Donaldas Trumpas nežaidžia žaidimų. Jis konkrečiai pasako Amerikai, ką ketina daryti, jei grįš į valdžią: kaip diktatorius vadovaus „suvienytam reichui“, – išplatintame pareiškime cituojamas kampanijos atstovas Jamesas Singeris.

„(Hitlerio knygos) „Mein Kampf“ atkartojimas tuo pat metu įspėjant apie kraujo praliejimą savo pralaimėjimo atveju yra beprotiškas elgesys, kuriuo pasižymi žmogus, žinantis, kad demokratija toliau atmeta jo ekstremalią chaoso, susiskaldymo ir smurto viziją“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Propogandiniai

LGBT= DELFIO ,LRT ,Dienos kliedesiai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS