D. Trumpo patarėjas J. Kushneris mano, kad palestiniečiai nepasirengę savivaldai | Diena.lt

D. TRUMPO PATARĖJAS J. KUSHNERIS MANO, KAD PALESTINIEČIAI NEPASIRENGĘ SAVIVALDAI

  • 3

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) žentas ir patarėjas Jaredas Kushneris (Džaredas Kušneris) prieš numatytą savo Artimųjų Rytų taikos plano paskelbimą pareiškė, kad palestiniečiai dar nepasirengę savivaldai.

Interviu JAV naujienų svetainei „Axios“ J. Kushneris taip pat sakė, kad jam nerūpi, ar palestiniečiai juo pasitiki, nes jų sprendimus lems tai, ar tas planas pagerins jų gyvenimo sąlygas.  

„Viliamasi, kad bėgant laikui jie gali tapti pajėgūs vadovauti“, – sakė prezidento patarėjas, paklaustas, ar mano, kad palestiniečiai gali patys sau vadovauti be Izraelio kišimosi. 

Remiantis sekmadienį vakare „Axios“ paskelbtomis interviu ištraukomis, J. Kushneris sakė, jog palestiniečiams „reikalinga nešališkų teismų sistema,.. žiniasklaidos laisvė, žodžio laisvė, pakantumas visiems tikėjimams“, kad palestiniečių teritorijos galėtų tapti „tinkamomis investuoti“.   

J. Kushneris „Axios“ sakė, kad palestiniečiai „turi turėti laisvą apsisprendimą“, tačiau nepatikslino, ar turi galvoje nepriklausomą valstybę, ar tam tikrą autonomiją. 

Anksčiau J. Kushneris yra užsiminęs, kad rengiamas Artimųjų Rytų taikos planas nenumatys palestiniečių valstybės įkūrimo. 

Interviu metu paklaustas, ar palestiniečiai galėtų tikėtis laisvės nuo bet kokio Izraelio vyriausybinio ar karinio kišimosi, JAV prezidento patarėjas atsakė: „Manau, tai aukšta kartelė.“

„Kai nėra deramos valdžios struktūros ir deramo saugumo, o žmonės gyvena apimti teroro baimės, tai kenkia palestiniečiams“,  kalbėjo jis. 

Palestiniečių vadovybė jau pareiškė, kad atmes greitu laiku planuojamą pristatyti Artimųjų Rytų taikos planą, nes visa prezidento D. Trumpo politika esą rodo, kad jis akivaizdžiai šališkas Izraelio naudai. 

Palestiniečius smarkiai supykdė JAV prezidento žingsnis pripažinti ginčijamą Jeruzalės miestą žydų valstybės sostine, taip pat sprendimas nurėžti palestiniečių pabėgėliais besirūpinančios Jungtinių Tautų agentūros finansavimą bei uždaryti palestiniečių faktinę ambasadą Vašingtone.

„Esu čia ne tam, kad manimi pasitikėtų“, – sakė J. Kushneris interviu „Axios“ ir pridūrė, kad netapatina palestiniečių ir jų vadovybės.

Anot J. Kushnerio, jis tiki, kad palestiniečiai „įvertins visus faktus ir tada nuspręs, ar tai, jų nuomone, yra kelias geresnio gyvenimo link, ar ne“. 

Šį interviu D. Trumpo žentas ir patarėjas davė prieš praėjusią savaitę surengtą vizitą į Jeruzalę. Šios kelionės metu J. Kushneris taip pat apsilankė Maroke bei Jordanijoje. 

Baltųjų rūmų taikos plano pristatymas buvo nukeltas dėl balandžio 9 dieną Izraelyje vykusių visuotinių rinkimų. Gali būti, kad dėl Kneseto paleidimo ir pirmalaikių rinkimų žydų valstybėje plano pristatymas gali būti dar kartą atidėtas.  

Izraelio parlamentas praėjusią savaitę pritarė įstatymo projektui dėl Kneseto paleidimo, tad šalyje rugsėjo 17 dieną bus rengiami pirmalaikiai rinkimai. Toks precedento neturintis žingsnis buvo žengtas po to, kai valdžioje likti norinčiam Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui) nepavyko suformuoti valdančiosios koalicijos.

Daugelis analitikų mano, kad taikos planas nebus pristatytas rinkimų kampanijos metu, nes yra per daug „jautri“ tema.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Vaclovas

Tai truputi istorija reikia ismanyti, norint komentuoti si labai sudetinga klausima ;)

kauniete

..pasiputes zydelis;Palestina amziais egzistuoja TEN!!.o Izraelis --tik nuo 1948 metu ,,nedekingi kiaules. buvo be vietos ,be zemiai[tik stalinas prie Amuro tolimuose rytuose ishskyre zydams vietove,,o dabar palestinieciai neturi ramybes. Gerai ,kad klajojanti zydu tauta nusipirko zemes is palestinieciu ,turi dabar ,kur galvas priglausti ;bet taip naikinti savo pusbrolius[tik kito tikejimo]]tai gedinga,,,reikia prisiminti ,kas suteike galimybe tureti ZEME --vadinti tevyne..del to ten niekada nebus ramu ir nebus saugu

1

zydams pardave Jeruzale kitas soka pagal uosvio dudele sionmarionetes ne daugiau....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS