D. Trumpui – pirmas rinkimų išbandymas po apkaltinamojo nuosprendžio | Diena.lt

D. TRUMPUI – PIRMAS RINKIMŲ IŠBANDYMAS PO APKALTINAMOJO NUOSPRENDŽIO

Buvęs JAV vadovas Donaldas Trumpas antradienį pirmą kartą kaip nuteistas nusikaltėlis stojo prieš respublikonų rinkėjus paskutiniuose valstijų pirminiuose rinkimuose dėl 2024 m. nominacijos į prezidento postą, kuriuose jis toliau šlavėsi balsus.

Eksprezidentas jau yra užsitikrinęs Respublikonų partijos nominaciją varžytis su prezidentu Joe Bidenu, todėl balsavimai Montanoje, Naujajame Džersyje, Naujojoje Meksikoje ir Pietų Dakotoje buvo tik formalumai.

Tačiau kai kurie politikos apžvalgininkai svarstė, ar respublikonų rinkėjai pakeis nuomonę apie skaldančią D. Trumpo kandidatūrą, kadangi jis praėjusią savaitę buvo pripažintas kaltu dėl verslo dokumentų klastojimo, siekiant neteisėtai daryti įtaką 2016 m. rinkimams.

Nors D. Trumpas nesunkiai įveikė kitus respublikonų kandidatus į prezidentus, anksčiau šiais metais jis susidūrė su problema vienuose pirminiuose rinkimuose, kuriuose buvo tikimasi užtikrintos pergalės.

Gegužę, praėjus dviem mėnesiams po to, kai paskutinė likusi respublikonų varžovė Nikki Haley baigė savo rinkimų kampaniją, ji vis tiek gavo beveik 22 proc. balsų Indianos pirminiuose rinkimuose.

Antradienį D. Trumpas Naujojoje Meksikoje surinko 85 proc. balsų, o N. Haley – 9 proc. Tokie rezultatai išryškėjo suskaičiavus daugiau nei 95 proc. balsų.

Tuo metu Montanoje, kur N. Haley nebuvo įtraukta į balsalapius, D. Trumpą palaikė beveik 91 proc. rinkėjų, rodo duomenys, gauti suskaičiavus 83 proc. balsų. Naujajame Džersyje ir Pietų Dakotoje niekas nemetė iššūkio buvusiam prezidentui.

Neaišku, ar mažumos respublikonų parama N. Haley gali tapti didesne problema D. Trumpui lapkritį vyksiančiuose visuotiniuose rinkimuose, ar, visgi, šie rinkėjai grįš į eksprezidento stovyklą, kai turės rinktis tarp D. Trumpo ir J. Bideno.

Pati N. Haley yra pareiškusi, kad balsuos už D. Trumpą.

D. Trumpas tvirtina, kad istorinis teismo verdiktas jį tik sustiprino, o jo rinkimų kampanija po apkaltinamojo nuosprendžio paskelbimo sulaukė daugybės aukų.

Praėjusį ketvirtadienį D. Trumpas buvo pripažintas kaltu pagal visus 34 kaltinamuosius punktus dėl verslo dokumentų klastojimo siekiant nuslėpti sekso skandalą ir išvengti žalos jo 2016 m. prezidento rinkimų kampanijai.

Pasak prokurorų, D. Trumpas turėjo seksualinį kontaktą su pornografinių filmų aktore Stormy Daniels, kuris įvyko neilgai trukus po to, kai jo žmona Melania 2006 m. pagimdė.

Po dešimtmečio jis sumokėjo S. Daniels už jos tylą ir suklastojo dokumentus, kad galėtų nuslėpti šią išmoką.

Nuosprendis D. Trumpui turėtų būti paskelbtas liepos 11 d., likus kelioms dienoms iki Respublikonų nacionalinio suvažiavimo Milvokyje, kur jis veikiausiai gaus oficialią partijos nominaciją.

D. Trumpui gresia dar trys baudžiamosios bylos, be kita ko, susijusios su jo beprecedenčiais bandymais pakeisti 2020 m. rinkimų rezultatus, kai jis pralaimėjo J. Bidenui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS