D. Tuskas: iki balandžio 12-osios „Brexit“ klausimu – „viskas įmanoma“ | Diena.lt

D. TUSKAS: IKI BALANDŽIO 12-OSIOS „BREXIT“ KLAUSIMU – „VISKAS ĮMANOMA“

  • 0

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas penktadienį pareiškė, kad iki naujo galutinio termino balandžio 12-ąją išlieka tikėtini bet kokie „Brexit“ proceso scenarijai, įskaitant galimybę atšaukti Didžiosios Britanijos išstojimą iš Europos Sąjungos.

Namo grįžusi ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) trečiąkart mėgins įtikinti nepaklusnius britų įstatymų leidėjus pritarti jos siūlomai išstojimo iš ES sutarčiai, Bendrijos lyderiams sutikus atidėti anksčiau numatytą išstojimo datą – kovo 29-ąją.

Jeigu Bendruomenių Rūmai šiai sutarčiai pritars, Jungtinė Karalystė iš ES išstos gegužės 22-ąją. Priešingu atveju Londonas turės iki balandžio 12-osios pranešti, ką planuoja daryti toliau. Tuomet atidėti „Brexit“ daug vėlesniam laikui bus įmanoma tik tuo atveju, jeigu Britanija dalyvaus gegužę vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose.

D. Tuskas sakė, kad kol kas išlieka visos galimybės, įskaitant scenarijų, kad Britanija apskritai atšauks „Brexit“. Pastaroji idėja buvo iškelta elektroninėje peticijoje Britanijos parlamentui, kurią pasirašė jau daugiau kaip 3 mln. žmonių.

„Iki balandžio 12-osios įmanoma viskas: (išstojimas su) sutartimi, ilgas atidėjimas – jeigu JK nuspręs iš naujo apgalvoti savo strategiją – arba (procedūros pagal ES sutarties) 50-ąjį straipsnį atšaukimas. Tai yra JK vyriausybės prerogatyva“, – aiškino jis.

„Brexit“ likimas yra mūsų draugų britų rankose. Esame pasiruošę blogiausiam, bet tikimės geriausia. Kaip žinot, viltis miršta paskutinė“, – pridūrė buvęs Lenkijos premjeras.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakė, jog jeigu Th. May sutartis trečiąkart būtų atmesta Bendruomenių Rūmų, bloko lyderiai turės surengti naują viršūnių susitikimą, kad aptartų su Th. May, kaip toliau elgtis.

„Manau, kad ši (balandžio 12-osios) data yra labai pagrįsta. Aišku, vėl susitiksime iki šios datos – be abejo, dalyvaujant Britanijos ministrei pirmininkei“, – A. Merkel sakė žurnalistams, pasibaigus Briuselyje nuo ketvirtadienio vykusiam viršūnių susitikimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS