D. Tuskas kaltina B. Johnsoną bandant permesti kaltę dėl nesėkmingų „Brexit“ derybų | Diena.lt

D. TUSKAS KALTINA B. JOHNSONĄ BANDANT PERMESTI KALTĘ DĖL NESĖKMINGŲ „BREXIT“ DERYBŲ

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas antradienį apkaltino Jungtinės Karalystės premjerą Borisą Johnsoną (Borisą Džonsoną) bandant permesti kaltę dėl nesėkmingų „Brexit“ derybų.

„Ant kortos pastatyta ne pergalė kažkokiame kvailame kaltės žaidime“, – pareiškė D. Tuskas „Twitter“ žinutėje, adresuotoje britų lyderiui.

„Ant kortos – Europos ir JK ateitis bei mūsų žmonių saugumas ir interesai. Nenorite susitarimo, nenorite [„Brexit“ termino] pratęsimo, nenorite atšaukimo, quo vadis?“ – pridūrė jis, pavartodamas lotynišką frazę, kuri reiškia „kur tu eini?“

Toks D. Tusko pareiškimas pasirodė Dauningo gatvei paskelbus, kad Vokietijos kanclerė Angela Merkel B. Johnsoną perspėjo, jog pasiekti „Brexit“ susitarimą dabar yra „itin menkai tikėtina“.

Vyriausiasis britų „Brexit“ derybininkas Davidas Frostas (Deividas Frostas) šiuo metu yra išvykęs į Briuselį, kur vyksta techninės derybos dėl galimo JK pasitraukimo iš ES susitarimo, kurį norima pateikti kitą savaitę vyksiančio Bendrijos viršūnių susitikimo dalyviams.

Tačiau abi šalys vis dar nesutaria dėl ateities muitinės procedūrų taisyklių Šiaurės Airijai, ir ES pareigūnams teko paneigti pareiškimus iš Londono, kad derybos yra ant žlugimo ribos.

„Iš savo pusės kartojame, kad ES pozicija nepasikeitė. Norime susitarimo, dirbame su JK siekdami susitarimo“, – žurnalistams sakė ES atstovė Mina Andreeva (Mina Andrejeva).

„Šiandien tęsiamos techninės derybos, tad nesuprantu, kaip derybos gali būti žlugusios, jei jos vyksta šiandien ir tęsis kelias dienas“, – pridūrė ji.

D. Frosto derybos su jaunesniaisiais ES pareigūnais turėtų prasidėti vėliau antradienį, o vyriausiasis Bendrijos „Brexit“ derybininkas antradienio vakarą susitinka su Airijos užsienio reikalų ministru Simonu Coveney (Saimonu Koveniu).

Trečiadienį M. Barnier informuos Europos Komisiją, o pareigūnai yra sakę, kad per derybas šalys privalo iki penktadienio parengti teisinį tekstą, kad jis būtų svarstomas per spalio 17–18 dienomis vyksiantį viršūnių susitikimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ir

dar sis monarchu statytinis /spardosi/ tai varyk ir atsok nuo europos.....

Geriau

Tai nesuprantu kurie iš jų debilai ,ar ES ar JK,vieni nori išeiti iš okupantų gniauzto ,kad galėtų gyventi be svetimų nurodymu,o kiti aiškina,kad tai viskas gerai ir mes jumis naikinsim,nors jūs mums ir mokejot

SUSIJUSIOS NAUJIENOS