D. Tuskas paragino ES apsaugoti dėl Rusijos karo Ukrainoje grėsmę jaučiančias šalis | Diena.lt

D. TUSKAS PARAGINO ES APSAUGOTI DĖL RUSIJOS KARO UKRAINOJE GRĖSMĘ JAUČIANČIAS ŠALIS

  • 0

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas ketvirtadienį paragino Europos Sąjungą aktyviau galvoti, kaip padėti dėl Rusijos karo Ukrainoje labiausiai pažeidžiamoms šalims.

D. Tuskas, kurio šalis ištikimai remia Kyjivą, Varšuvoje kalbėjo kartu su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu (Šarliu Mišeliu), paraginusiu šalis nares daugiau investuoti į gynybą.

„Nuo pirmųjų karo dienų Lenkija suteikė Ukrainai viską, kas įmanoma, ir dar daugiau. Šiandien Lenkija (...) taip pat turi kurti savo saugumą“, – žurnalistams kalbėjo D. Tuskas.

„Turime visi – ne tik Lenkija – kiek įmanoma padėti Ukrainai, tačiau visa Europa taip pat turi pamažu aktyviau galvoti, kaip padėti tokioms šalims kaip Lenkija ir Estija, šalims, esančioms fronto linijoje“, – tęsė jis.

„Jei esame viena Europa, vadinasi, karas yra prie mūsų slenksčio. Todėl ieškosime visų įmanomų būdų, kaip paremti Ukrainą ir šalis, kurios yra labiausiai pažeidžiamos dėl šio karo padarinių“, – pridūrė Lenkijos, kuri gynybai jau išleidžia apie 4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), premjeras.

Turime visi – ne tik Lenkija – kiek įmanoma padėti Ukrainai, tačiau visa Europa taip pat turi pamažu aktyviau galvoti, kaip padėti tokioms šalims kaip Lenkija ir Estija, šalims, esančioms fronto linijoje.

D. Tuskas kalbėjo prieš darbo vakarienę Varšuvoje su Ch. Micheliu ir kelių Europos šalių vyriausybių vadovais.

„Šiandien susiduriame su nepaprastai sudėtingais geopolitiniais iššūkiais, – kalbėjo Ch. Michelis. – Turime kiek įmanoma labiau remti Ukrainą. Turime vystyti savo gynybinius pajėgumus, ugdyti savo gynybinę parengtį, daugiau investuoti į gynybą.“

Praėjusį mėnesį D. Tuskas perspėjo dėl realios konflikto grėsmės Europoje, sakydamas, kad pirmą kartą nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos žemynas įžengė į prieškarinę erą.

Gairės: Donaldas Tuskas, ES, karas Ukrainoje, grėsmę jaučiančios šalys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS