Daugiau nei 1 tūkst. Italijos merų ragina premjerą M. Draghi neatsistatydinti | Diena.lt

DAUGIAU NEI 1 TŪKST. ITALIJOS MERŲ RAGINA PREMJERĄ M. DRAGHI NEATSISTATYDINTI

  • 0

Daugiau nei 1 tūkst. Italijos merų sekmadienį pasirašė peticiją, kuria paragino ministrą pirmininką Mario Draghi (Marijų Dragį) pergalvoti savo sprendimą atsistatydinti iš pareigų, prašydami jo pagalbos kovojant su smarkiai išaugusia infliacija, vykdant ES reformas ir reaguojant į karą Ukrainoje.

„Vyriausybė turi tęsti darbą“, – pabrėžiama peticijoje, kurią pasirašė tokių miestų kaip Florencija, Roma ir Venecija merai.

M. Draghi ketvirtadienį įteikė Italijos prezidentui atstatydinimo raštą. Tačiau valstybės vadovas paprašė jo pamėginti išsiaiškinti, ar įmanoma pratęsti dabartinio ministrų kabineto darbą iki kitų metų pradžioje vyksiančių visuotinių rinkimų.

Trečiadienį premjeras turės kreiptis į parlamentą: jam teks arba pristatyti planą, kaip išgelbėti vyriausybę, arba pakartoti, kad jam vienintelė išeitis – atsistatydinti iš trečiosios pagal dydį euro zonos ekonomikos vadovo posto.

Merų peticijoje kritikuojamas Penkių žvaigždžių judėjimo (M5S), valdančiosios koalicijos partnerės, „neatsakingas elgesys“. Ši partija praėjusią savaitę nusprendė nedalyvauti svarbiame balsavime dėl pasitikėjimo, nepaisydama M. Draghi įspėjimo, kad dėl tokio žingsnio subyrėtų vyriausybė.

Buvęs premjeras Silvio Berlusconi (Silvijus Berluskonis) ir kraštutinių dešiniųjų lyderis Matteo Salvini (Matėjas Salvinis), kurių abiejų partijos priklauso M. Draghi suburtai koalicijai, sekmadienį pareiškė, kad nebegali valdyti šalį kartu su M5S dėl šios politinės jėgos „nekompetencijos ir nepatikimumo“.

Tiek S. Berlusconi, tiek M. Salvini yra „pasirengę“ eiti į rinkimus, prireikus – „net visai netrukus“, sakoma jų bendrame pareiškime.

Tuo metu merai teigė stebėję įvykius politinėje arenoje „su netikėjimu ir susirūpinimu“.

„Mūsų miestai... šiandien negali sau leisti krizės, reiškiančios nejudrumą ir susiskaldymą; dabar reikalingi veiksmai, patikimumas, rimtumas“, – sakoma peticijoje.

Ten pat nurodoma, jog atsigavimas po COVID-19 pandemijos ir sunki socialinė padėtis reiškia, kad „dabar, labiau nei bet kada anksčiau, mums reikia stabilumo, tikrumo ir nuoseklumo, kad galėtume tęsti mūsų miestų pertvarką“.

„Nes jiems neatgimus neatgims ir Italija“, – pabrėžiama dokumente.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS