Davose 2019-aisiais buvo aptikta įtariamų rusų šnipų „santechnikų“ | Diena.lt

DAVOSE 2019-AISIAIS BUVO APTIKTA ĮTARIAMŲ RUSŲ ŠNIPŲ „SANTECHNIKŲ“

Šveicarų policija pernai prabangiame Davoso kurorte susekė du įtariamus rusų agentus, kurių vienas tvirtino esąs santechnikas, antradienį pranešė šveicarų spauda.

Kaip rašė laikraštis „Tages-Anzeiger“, du vyrai, kurie 2019-ųjų rugpjūtį buvo tik sustabdyti, bet neareštuoti, įtariami vykdę „parengiamąjį darbą“ šnipinėjimui per Pasaulio ekonomikos forumą, Davose vykstantį šią savaitę.

„Tai buvo įprastinis policijos patikrinimas. Abu vyrai turėjo rusiškus diplomatinius pasus, bet Šveicarijoje oficialiai nebuvo įregistruoti kaip diplomatai“, – naujienų agentūrai AFP sakė Graubiundeno kantono policijos atstovė Anita Senti.

Minėtas laikraštis rašė, jog „bet vienas iš vyrų“ tvirtino esąs santechnikas. Jie policijai nurodė, kad brangiame kurorte gyveno tris savaites nuo rugpjūčio 8-osios iki rugpjūčio 28-osios, todėl sukėlė įtarimų.

Metiniame Davoso ekonomikos forume susirenka pasaulio politiniai ir verslo lyderiai. Šiemet tarp dalyvių yra JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel, tad nenuostabu, kad susitikimas galėtų būti šnipinėjimo operacijos taikinys.

„Iš šveicarų pareigūnų negavome jokios informacijos apie tai. Šnipinėjimo įrodymų nėra“, – AFP sakė Rusijos ambasados atstovas Stanislavas Smirnovas.

„Neatmetu galimybės, kad tai galėjo būti žmonės su rusiškais diplomatiniais pasais– jiems nebūtinai reikia būti akredituotiems Šveicarijoje“, – sakė S. Smirnovas.

Paklaustas, kodėl vienas iš vyrų tvirtino esąs santechnikas, S. Smirnovas atsakė, kad tai galėjo būti to vyro „kvailas pokštas“.

„Tages-Anzeiger“ rašė, kad vyrai Davose galėjo rengti slapto pasiklausymo ar įsibrovimo į kompiuterius operaciją, ir citavo kelis šaltinius, sakiusius, kad Rusijos pareigūnai „grasino diplomatinėmis pasekmėmis, jei tie vyrai būtų areštuoti“.

Pasak laikraščio, Šveicarijos Generalinė prokuratūra dėl šio incidento Davose baudžiamojos proceso nepradėjo.

Tačiau Šveicarija atlieka tyrimą dėl dviejų įtariamų Rusijos agentų, galbūt planavusių kibernetinę ataką prieš Špyco laboratoriją Berno kantone, vykdančią analitinį darbą Cheminio ginklo uždraudimo organizacijai (OPCW).

Ši laboratorija tuo metu tyrė rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio apnuodijimą Anglijoje nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Šveicarijos pareigūnai taip pat įtaria, kad Rusija stovi už kibernetinės atakos prieš Pasaulinės kovos su dopingu agentūros (WADA) biurą Lozanoje.

WADA jau kelerius metus kelia galvos skausmą Maskvai dėl jos sankcijų prieš dopingo Rusijos sporte.

Monrealyje įsikūrusi priežiūros agentūra 2015 metais suspendavo Rusijos antidopingo agentūrą (RUSADA), kai tyrėjai priėjo prie išvados, jog 2011–2015 metais Rusijoje buvo vykdoma didelio masto valstybės palaikoma dopingo programa.

Gruodį WADA dėl sufalsifikuotų Rusijos atletų dopingo tyrimų rezultatų uždraudė Rusijai ketverius metus dalyvauti dideliuose sporto renginiuose, įskaitant 2020-ųjų olimpiadą Tokijuje ir 2022-ųjų pasaulio futbolo čempionatą Katare. Maskva šį sprendimą apskundė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS