Dėl praėjusį dešimtmetį Ukrainą ištikusių negandų Rusija apkaltino Kyjivą ir Vakarus | Diena.lt

DĖL PRAĖJUSĮ DEŠIMTMETĮ UKRAINĄ IŠTIKUSIŲ NEGANDŲ RUSIJA APKALTINO KYJIVĄ IR VAKARUS

Savo komentaruose, pareikštuose minint proeuropietiškų protestų Kyjivo Maidano aikštėje dešimtmetį, Rusijos užsienio reikalų ministerija dėl konflikto su Maskva apkaltino Ukrainą ir Vakarus.

Ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova menkinamais žodžiais uždavė klausimą apie tai, ką europietiška svajonė atnešė Ukrainai.

„Iš klestinčios, gerai išvystytą pramonę turinčios, gausiai apgyvendintos buvusios sovietų respublikos Ukraina pavirto nualinta, merdinčia teritorija“, – užsienio reikalų ministerijos tinklalapyje paviešintuose komentaruose cituojami jos žodžiai.

Ukraina savo nepriklausomybę prarado dėl to, kas įvyko 2013 m. lapkritį ir paskiau, sakė ji.

„Vakarų kolonizatoriai sprendžia dėl jos vidaus ir užsienio politikos“, – kalbėjo ji.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau beveik 21 mėnesį tęsia karą Ukrainoje, kad sugrąžintų šalies dalis Maskvos kontrolėn.

Vadinamieji Euromaidano protestai, vėliau Ukrainoje pavadinti 2014 m. lapkričio revoliucija, prasidėjo lapkričio 21 d., Kyjivo Maidano (Nepriklausomybės) aikštėje susirinkus pirmiesiems demonstrantams.

Jie protestavo prieš tai, kad Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovičius Maskvos spaudžiamas anuliavo asociacijos susitarimą su Europos Sąjunga. V. Janukovičiui pamėginus jėga numalšinti protestus, jie tik sustiprėjo. Vis garsiau imta reikalauti jo atsistatydinimo.

2014 m. vasarį prasidėjo smurto eskalavimas, demonstrantus apšaudė snaiperiai. Žuvo daugiau nei 100 žmonių.

Tarptautinių tarpininkų pastangomis pavyko suformuoti laikinąją vyriausybę ir surengti naujus rinkimus, tačiau V. Janukovičius paspruko į Rusiją.

2014 m. kovą Maskva pasinaudojo politiniais neramumais ir aneksavo Krymo pusiasalį Juodojoje jūroje. Po to ji įvedė karinę rytų Ukrainos teritorijų kontrolę, kurią užtikrino prorusiški separatistai.

Antradienį Kyjive bus minima protestų pradžia. Tikimasi, kad minėjime dalyvaus ir aukštas pareigas užimantys užsienio šalių atstovai.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Rusija, Ukrain, Marija Zacharova
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS