Dėl skandalo atsistatydina Lenkijos Seimo pirmininkas | Diena.lt

DĖL SKANDALO ATSISTATYDINA LENKIJOS SEIMO PIRMININKAS

  • 1

Lenkijos parlamento žemųjų rūmų pirmininkas Marekas Kuchcinskis ketvirtadienį paskelbė atsistatydinantis, opozicijai apkaltinus politiką, kad jis jis vyriausybės lėktuvais naudojosi asmeninėms kelionėms.

Žurnalistams Varšuvoje M. Kuchcinskis sakė ketinantis „rytoj atsistatydinti iš Seimo maršalkos pareigų“, nes norįs išpildyti „visuomenės lūkesčius“, bet tvirtino, kad jokių įstatymų nepažeidė.

Skandalas dėl skrydžių kilo šaliai rengiantis rinkimams. 63 metų Seimo maršalka M. Kuchcinskis, pagal konstituciją – antras pagal turimą įtaką politikas, per pastaruosius kelerius metus vyriausybės lėktuvais ir kariškių sraigtasparniais bei lėktuvais pasinaudojo maždaug šimtą kartų, rodo opozicijos ir vietos žiniasklaidos paskelbti dokumentai.

Per 23 šių skrydžių įtakingą valdančiosios dešiniojo sparno partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) narį lydėjo jo šeimos nariai.

Anksčiau šią savaitę M. Kuchcinskis atsiprašė už šiuos incidentus.

„Žinau, kad visuomenė neigiamai įvertino mano elgesį. Štai kodėl norėčiau atsiprašyti visų, kas užsigavo, – žurnalistams sakė M. Kuchcinskis. – Tuo pačiu norėčiau tvirtai pabrėžti, kad veikiau pagal įstatymą.“

M. Kuchcinskis nurodė, kad daugelis skrydžių buvo susiję su jo, kaip parlamento pirmininko, darbu.

„Seimo maršalkos sprendimas atsistatydinti patvirtina nuostatą, susijusią su mūsų [partijos] šūkiu: „Klausyti lenkų, tarnauti Lenkijai“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją sakė PiS pirmininkas Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis).

Liberalioji opozicija ragino M. Kuchcinskį atsistatydinti ir sakė, kad dauguma minimų skrydžių įvyko savaitgaliais, tarp sostinės Varšuvos ir Žešuvo regiono, iš kurio yra kilęs parlamento pirmininkas.

Pareiškime M. Kuchcinskis pripažino, kad vienu atveju jo žmona vyriausybės lėktuvu skrido be jo.

Jis pažadėjo už tą skrydį skirti 28 tūkst. zlotų (6,5 tūkst. eurų) armijos modernizavimo fondui.

Anksčiau M. Kuchcinskis yra sakęs, kad atskirai skyrė 15 tūkst. zlotų labdarai už išlaidas dėl šeimos narių skrydžių kartu su juo.

Tikslios jo skrydžių detalės turi būti paskelbtos parlamento interneto svetainėje.

Nuo 2015 metų valdanti PiS turėtų pasiekti dar vieną pergalę šių metų visuotiniuose rinkimuose, rodo neseniai atliktos apklausos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

hara

Is musiskiu niekas neatsistatydina?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS