Dėl streiko Prancūzijoje ir toliau paralyžiuojamas susisiekimas | Diena.lt

DĖL STREIKO PRANCŪZIJOJE IR TOLIAU PARALYŽIUOJAMAS SUSISIEKIMAS

  • 0

Sekmadienį jau ketvirtą dieną Prancūzijoje paralyžiuojamas viešojo transporto sistemos darbas, profesinėms sąjungoms tęsė beveik milijoną žmonių į gatves išvedusį streiką, kuriuo siekiama priversti prezidentą Emmanuelį Macroną (Emanuelį Makroną) atsisakyti pensijų reformų.

Valdžia ruošiasi aptarti atsaką į tokį visuomenės nepasitenkinimą. E. Macronas, ministras pirmininkas Edouard'as Philippe'as (Eduaras Filipas) ir aukšto rango vyriausybės nariai sekmadienio vakarą renkasi į „darbinį posėdį“ aptarti vyriausybės projektą, kuris, anot įtakingųjų šalies profsąjungoms, privers daugelį žmonių dirbti ilgiau už mažesnę pensinį išmoką.

Ketvirtadienį prasidėjęs streikas yra naujausias išbandymas E. Macronui po kelis mėnesius rengtų mokytojų, ligoninių darbuotojų, policininkų ir ugniagesių protestų ir ilgiau kaip metus gyvuojančio „geltonųjų liemenių“ judėjimo keliamų socialinių neramumų.

Profsąjungos tvirtina, kad E. Macrono siūlymas įvesti vienos pensijos sistemą panaikintų dešimtis atskirų pensijų planų viešojo sektoriaus darbuotojams. Dėl šios reformos milijonai žmonių privačiame ir viešajame sektoriuje bus priversti dirbti gerokai ilgiau nei iki 62 metų – oficialaus pensinio amžiaus.

Vyriausybė kitą savaitę planuoja atskleisti savo siūlomos reformos detales, bet jau dabar pripažįsta, kad žmonėms reikės dirbti ilgiau, kad išlaikytų sistemą, kurios deficitas iki 2025 metų gali išaugti iki 17 mlrd. eurų.

Dėl vykstančio streiko daugelis žmonių nusprendė pasiimti laisvadienių arba dirbti namuose. Tačiau tūkstančiams žmonių teko grūstis į pavojingai perkrautus traukinius ir metro, nes jų traukinių skaičius buvo sumažintas iki minimumo.

Streikas taip pat paveikė ir kai kurių turistų gausiai lankomų vietų darbo laiką. Daugelis turistų nusivylė dėl to, kad Luvro muziejus uždarė kai kurias sales, o Paryžiaus operos ir kiti teatrai atšaukė spektaklius.

Manoma, kad chaosas tęsis ir pirmadienį, nes trys pagrindinės geležinkelininkų profsąjungos ragina imtis veiksmų prieš dar vieną nacionalinė streiką ir masinius protestus, kurie planuojami antradienį.

GALERIJA

  • Dėl streiko Prancūzijoje ir toliau paralyžiuojamas susisiekimas
  • Dėl streiko Prancūzijoje ir toliau paralyžiuojamas susisiekimas
  • Dėl streiko Prancūzijoje ir toliau paralyžiuojamas susisiekimas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS